Național Din Arad Cultură Religie Life Ultima oră
(FOTO) Custodele Coroanei și Principele Radu, distinși cu Crucea Sf. Ierarh Sava Brancovici la Catedrala Arhiepiscopală din Arad
(FOTO) Custodele Coroanei și Principele Radu, distinși cu Crucea Sf. Ierarh Sava Brancovici la Catedrala Arhiepiscopală din Arad
25/12/2022 ⋅ 0 comentarii

Într-o Catedrală Arhiepiscopală însuflețită de sute de credincioși veniți pentru a fi părtași Veștii celei bune a Nașterii Domnului, prin participarea la Liturghia Arhierească săvârșită de Ierarhii arădeni, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Principele Consort Radu au fost distinși cu Crucea Eparhială Sfântul Ierarh Sava Brancovici. 

Catedrala ne-a fost astăzi frumoasă, a fost luminoasă, a fost maiestuasă. Nu că în restul timpului nu ar fi astfel, însă astăzi, avându-i pe cei doi Ierarhi, pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi,  și pe fiicele Bunului nostru Rege Mihai chiar în ziua Praznicului Nașterii Domnului, sentimentul a fost unul al deplinătății, al lui Acasă

Și nu, aceste rânduri nu sunt neapărat despre distincția primită, cât despre ce a însemnat acest „Crăciun cu Familia Regală”, cum frumos a sunat astăzi un titlu pe Basilica.ro.

Distanța oarecum mare Arad-Săvârșin a făcut ca Familia Regală să ajungă undeva în jurul orei 11.00. Parte dintre cei veniți la Sfânta Liturghie știau despre această prezență. Prilej numai bun pentru a fi martori tăcuți ai celor care așteptau. Întoarcerile de cap întru așteptare, puștiul care purta în brațe cartea „Margareta a României, o Principesă în slujba Țării regăsite”, scrisă de domnul Adrian Cioroianu, emoția și bucuria citite în lacrimi ițite în colțuri de ochi povesteau despre un moment important al cetății. 

„Mă bucur că am aflat că vin astăzi fetele Regelui la Catedrala noastră și am venit să le mai văd o dată. Voi sunteți tineri, o să mai aveți ocazia să le întâlniți. Noi suntem în vârstă, suntem spre finalul vieții, nu puteam să nu venim aici să le vedem și văzându-le să îl simțin din nou pe Regele Mihai între noi.”, ne-a mărturisit o doamnă vizibil emoționată la apariția Familiei Regale. 

 Că Regele Mihai a fost prezent în inimi și gânduri, putem da chiar noi mărturie. Întâmplător sau nu, un dar primit chiar astăzi la Catedrală de la cineva drag a fost chiar Albumul „Regele Mihai I – Loial tuturor”, iar poza Majestății Sale și a Reginei Ana pe care o avem pe fundalul telefonului de ani de zile, la simpla deschidere a acestuia în prezența fiicelor Lor în Catedrală, făceau ca imaginea să fie una completă. Erau aproape toți acolo. 

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a dat citire actului prin care Înaltpreasfințitul Părinte Timotei le-a conferit Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, și Alteței Sale Regale Principele Consort Radu, Crucea eparhială Sfântul Ierarh Sava Brancovici, pentru râvna lucrării în slujba Bisericii și Societății și în semn de deosebită prețuire.


„Dar nu au coronițe”, a zis o fetiță curioasă, căreia probabil mămica îi spusese că va vedea patru fiice de Rege. Nu, Majestatea Sa Margareta, Altețele Lor Regale Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria, n-au avut coronițe cum se aștepta copila, însă capetele acoperite cu eșarfe și decența lor ne-au reamintit tuturor că simplitatea este frumoasă și de ce Regele Mihai era atât de iubit de oamenii simpli. Iar demnitatea simplității este acolo unde ”Nimic nu se face fără Dumnezeu”. 

Sărbători cu bucurie tuturor!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.