Național Din Arad Religie Ultima oră
Primii Eroi ai Revoluției din 1989, comemorați la Timișoara
Primii Eroi ai Revoluției din 1989, comemorați la Timișoara
18/12/2022 ⋅ 0 comentarii

Primii Eroi ai Revoluției din 1989 au fost comemorați la Timișoara, începând cu noaptea de 16/17 decembrie 2022, la Biserica cu hramul ,,Sf. Arhidiacon Ștefan” din Timișoara, cunoscută și cu numele de ,,Biserica Martirilor”. În biserica în al cărei demisol este amenajat mormântul în care se află urna cu o parte din cenușa martirilor timișoreni incinerați la București, a avut loc slujba de priveghere și Sfânta Liturghie pentru Eroii martiri care au adus jertfa supremă pe Altarul Țării. 

La acest eveniment comemorativ, informează Mitropolia Banatului, au participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan, preoții parohiei, revoluționari, profesori, oameni de cultură, precum și mulți credincioși. 

„În urmă cu treizeci și trei de ani, Dumnezeu a bătut la porțile neamului nostru românesc, iar pe jertfa eroilor Revoluției din 1989 s-a ridicat și această biserică.”, a spus Părintele Mitropolit.

Conform aceleiași surse, Înaltpreasfinția Sa l-a îndemnat pe preotul paroh Ion-Florentin Jura, precum și pe cei prezenți, ca niciodată în această noapte „să nu stingă candela”, pentru ca aceste momente să rămână neșterse din istoria neamului nostru românesc, iar pe studenți să colinde, pentru ca din ceruri să audă și cei care s-au jertfit pentru țară, că „pe ulițele cetății unde ei au fost zdrobiți, astăzi se colindă”.

Slujbă de pomenire pentru Eroii martiri ai Timișoarei a fost oficiată și la Catedrala mitropolitană, sâmbătă, 17 decembrie, Parastasul fiind oficiat de către Părintele Mitropolit Ioan, împreună cu clerici de la Centrul eparhial și de la catedrală, în prezența oficialităților centrale, locale și județene, a numeroșilor revoluționari, a membrilor familiilor uciși în Revoluție, a asociațiilor și fundațiilor revoluționarilor care, prin activitatea lor, cinstesc memoria celor care și-au jertfit viața în decembrie 1989.

După încheierea slujbei de Parastas, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Crucificării din fața catedralei mitropolitane, iar în Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei a fost oficiată, de asemenea, slujba de Parastas pentru toți eroii martiri înmormântați acolo. 

O altă slujbă de pomenire a fost oficiată și în așa numitul „Cimitir al Săracilor”, unde au fost îngropați, în gropi comune, și luptători în Revoluție a căror identitate nu a fost stabilită.

„Eroii martiri au luptat fără arme împotriva terorii, armele lor fiind credința și dragostea pentru valorile neamului. Ei s-au ridicat împotriva răului și au înfruntat gloanțele cu pieptul gol, „Tatăl nostru” și „Crezul” fiind rugăciunile care le-au dat putere să învingă”, a mai spus Părintele Mitropolit.


Foto: Catalin Virzoh Photography / Mitropolia Banatului


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.