Național Social Ultima oră
39% dintre părinţii care lucrează în străinătate nu vor veni acasă de sărbători
39% dintre părinţii care lucrează în străinătate nu vor veni acasă de sărbători
16/12/2022 ⋅ 0 comentarii

O campanie de informare referitoare la modificările legislative adoptate în acest an referitoare la delegarea temporară a autorităţii părinteşti este lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii România. Aceștia evidenţiază că 39% dintre părinţii care lucrează în străinătate nu vor veni acasă pentru sărbătorile de iarnă la sfârşitul acestui an, potrivit Agerpres.

Un număr de 73.868 de copii, înregistraţi în evidenţele serviciilor publice de asistenţă socială, au cel puţin un părinte plecat în străinătate. Dintre aceştia, 21.276 de copii au părintele unic sau ambii părinţi plecaţi peste hotare.

Potrivit unui comunicat al Salvaţi Copii România, lipsa părinţilor sau a reprezentantului legal poate determina limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi beneficii sociale.

Ministrul Gabriela Firea a menţionat că a fost înfiinţat un departament care se va ocupa de problemele copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în afara ţării şi se lucrează la Observatorul Naţional al Copilului, o bază de date care va cuprinde informaţii despre toţi copiii din România.

Ea a precizat că aşteaptă proiecte din partea primarilor pentru realizarea reţelei de 150 de centre de zi pentru care există 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile prin PNRR.

„Deja un fenomen cronicizat în România, copiii ai căror părinţi muncesc în alte ţări se găsesc într-o situaţie vulnerabilă, atunci când ambii părinţi sunt plecaţi, fără a fi delegat autoritatea părintească. Astfel, pe lângă trauma dată de absenţa părintelui, aceşti copii se confruntă cu situaţii limită, care le pot periclita accesul la educaţie şi servicii sociale", a evidenţiat preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Printre situaţiile generate de lipsa delegării temporare a autorităţii părinteşti se numără imposibilitatea realizării unor investigaţii şi intervenţii medicale, a deciziilor legate de şcolarizarea copilului şi obţinerii cărţii de identitate la 14 ani.

Campania de informare va include transmiterea de materiale de informare şi recomandări de aplicare către Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi Serviciile publice de asistenţă socială, activităţi de informare şi suport socio-educaţional pentru copii şi aparţinători prin intermediul centrelor locale Salvaţi Copiii, dezbateri regionale şi judeţene, caravane locale de informare organizate în mediul rural, campanii de conştientizare la puncte de trecere a frontierei aeriene şi terestre, în parteneriat cu Poliţia de Frontieră şi Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti, campanii online (www.copiisinguriacasa.ro).

„Prin aceste intervenţii, ne propunem să ajungem direct la peste 31.000 de persoane, părinţi/persoane în grija cărora au rămas copiii, membri ai comunităţii şi specialişti din domeniul asistenţei sociale şi educaţiei", transmite Salvaţi Copiii.


Sursa: știri.tvr.ro

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.