Național Sănătate
Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer
Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer
15/02/2020 ⋅ 1 comentarii

Încă din 2002, la 15 februarie este marcată Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, la iniţiativa Childhood Cancer International, pentru a promova campanii de colaborare şi de sensibilizare la nivel mondial în problema copiilor bolnavi de cancer şi a exprima susţinerea faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, dar şi faţă de familiile acestora.

Simbolul Zilei internaţionale a copilului bolnav de cancer este fundiţa galben-aurie, aleasă pentru a atrage atenţia că fiecare copil cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală şi psihosocială posibilă, indiferent de ţara de origine, rasă, stare financiară sau clasă socială. De asemenea, porneşte de la premisa că multe decese înregistrate la copiii cu cancer ar putea fi evitate dacă se pune un diagnostic exact şi în timp util, dacă există acces la un tratament şi o îngrijire adecvate şi accesibile, la medicamente esenţiale de bună calitate.

Marcarea anuală a acestei zile a antrenat alăturarea unor reţele globale şi a unor importante instituţii.

În România există numeroase asociaţii care organizează acţiuni pentru marcarea acestei zile. 

Una dintre cele mai cunoscute este Asociaţia Little People, care s-a născut din iniţiativa fondatorilor Katie şi Shajjad Rizvi în 1996, în Cluj-Napoca, din dorinţa de a oferi fiecărui copil şi adolescent bolnav de cancer sprijinul de care are nevoie. În prezent, asociaţia pune la dispoziţia domeniului oncopediatric din România şi Republica Moldova o serie de servicii de înaltă calitate, programe zilnice de suport psihosocial a pacienţilor, evenimente complexe pentru tinerii supravieţuitori de cancer, profesionalism în coordonarea voluntarilor, sprijin material al secţiilor din spital prin proiecte de renovare a camerelor de joacă, donare de aparatură medicală şi achiziţionarea medicamentelor greu accesibile, grijă şi implicare constantă din partea unei echipe dedicate, precizează site-ul https://www.thelittlepeople.ro.

În 2006, Asociaţia Little People România a înfiinţat Comunitatea Temerarii - Comunitatea naţională a tinerilor români supravieţuitori de cancer, care numără peste 400 de membri, fiind cel mai mare grup de sprijin reciproc în rândul adolescenţilor şi al tinerilor adulţi afectaţi de cancer şi, totodată, una dintre cele mai active comunităţi de acest gen din Europa. În perioada 5-9 decembrie 2019, Timişoara a găzduit 310 tineri supravieţuitori de cancer, membri ai Comunităţii Temerarii, la a 12-a ediţie a Galei de Crăciun Temerarii, reunind foşti pacienţi din toate cele 13 centre de tratament oncopediatrice cu care asociaţia colaborează, pentru a sărbători victoria asupra bolii şi reuşitele acţiunilor comunităţii desfăşurate pe parcursul anului.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

15.02.2020 20:13
Olga Cridland
În 15 ianuarie 2001, Asociația P.A.V.E.L., (fiind in acea vreme singura organizatie de parinti ai copiilor bolnavi de cancer, din tara, si membra a CCI - confederatia internationala a organizatiilor de parinti cu copii bolnavi de cancer) a introdus pentru întâia dată în România celebrarea acestei zile importante pentru organizațiile părinților a căror copii au cancer, precum și pentru tinerii pacienți și familiile lor.
Din 2002, Ziua Internationala a Copilului cu Cancer a fost mutata de catre CCI in data de 15 februarie.

Începând cu 2001, P.A.V.E.L. a organizat în fiecare an evenimente și prezentări media pentru celebrarea acestei zile cu scopul de a face cunoscută la nivel național și internațional situația dificilă a copiilor cu cancer, pentru a obține tratamente și îngrijiri mai bune și pentru a spori șansele de vindecare ale copiilor.

Cu această ocazie, P.A.V.E.L. a organizat evenimente pentru copiii si tinerii bolnavi din spitalele din Bucuresti si parintii lor, expozitii cu lucrarile realizate de ei, conferinte de presa pentru informarea publicului despre problematica cancerului la copii, campanii de constientizare despre cancerul pediatric, campanii de preventie a cancerului in randul elevilor din scoli, .. si de asemenea, uneori si diverse campanii de colectare de fonduri pentru a obține sprijin pentru programele și serviciile dezvoltate de organizație în beneficiul tinerilor pacienți și familiilor acestora, precum și în interesul supraviețuitorilor și clinicilor onco-pediatrice din București.