Național Din Arad Cultură Ultima oră
Compozitorul arădean Gabriel-Vicenţiu Almaşi a câștigat Premiul „George Enescu”, acordat de Academia Română
Compozitorul arădean Gabriel-Vicenţiu Almaşi a câștigat Premiul „George Enescu”, acordat de Academia Română
09/12/2022 ⋅ 0 comentarii

Compozitorul arădean Gabriel-Vicenţiu Almaşi, cadru didactic la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, este câștigatorul, din acest an, al Premiului „George Enescu”, acordat de Academia Română.

Premiul „George Enescu” i-a fost acordat compozitorului Gabriel Almași pentru lucrarea „Themes/Anthemes”. Acest Opus, premiat și de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România în 2021, este dedicat orașului Timișoara, iar rima audiție a avut loc în 28 februarie 2020, la Filarmonica Banatul.

Ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Române a avut loc miercuri, 7 decembrie, în Aula Academiei Române.

Gabriel-Vicenţiu Almași este conferențiar la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest.

„Acest premiu deosebit de onorant nu-mi revine doar mie ci în egală măsură studentilor mei pentru că prin curiozitatea si neliniștea lor mă fac să trăiesc în prezent, un fel de prezent  pe care poate nu l-aș fi cunoscut  dacă nu eram la catedră,  colegilor de la Facultatea De Muzică și Teatru care prin tot ceea ce fac mă motiveză și mă inspiră, Maestrului Remus Gerogescu fără de care drumul meu era cu totul altul, soției mele, fetiței mele care mă învață să rămân copil, părinților mei și tuturor celor care prin ceea ce fac mă fac să fiu mai bogat spiritual și mai optimist.

Mulțumesc Gabi Mălăncioiu pentru  cuvintele tale  frumoase! Am realizat în ultima perioadă că de fiecare dată când se rostește numele Maestrului Remus Georgescu îmi pierd vocea...Ne este foarte dor de El!!”, a spus compozitorul.

„Premiile Academiei Române «reprezintă cea mai prestigioasă recunoaștere românească acordată unui creator sau om de știință, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera sa, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti», iar acest lucru mă onoreză și mă responsabilizează în același timp, cu atât mai mult cu cât acest premiu poate fi acordat doar o singură dată în viață. În urmă cu 39 de ani, această distincție i-a fost acordată maestrului Remus Georgescu pentru oratoriul ”Ecouri”, ceea ce mă emoționează și mai mult… ne este foarte dor de El”, a mai completat Gabriel Almași.


Foto: Gabriel Almasi

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.