Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) Grupul Psaltic „Sf. Ioan Damaschin” și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul spiritual, la Catedrala Veche, în prezența PS Emilian Crișanul
(FOTO) Grupul Psaltic „Sf. Ioan Damaschin” și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul spiritual, la Catedrala Veche, în prezența PS Emilian Crișanul
04/12/2022 ⋅ 0 comentarii

Bogată ne este întru toate cele ale sale această a 27-a Duminică după Rusalii, menită a ne dărui strașnic popas duhovnicesc spre tocmirea Ieslei Betleemului celui dinlăuntrul sufletelor noastre. 

Bucuria particulară a acestei Duminici ne este dată de sărbătoarea unuia dintre cele mai iubite Grupuri Psaltice arădene care își prăznuiește astăzi ocrotitorul spiritual. Și vorbim, desigur, despre Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”, grup care, cu multă dărnicie, așează liniște, pace și nădejde în sufletele tuturor celor care se părtășesc de cântarea lui, în Arhiepiscopia Aradului, în țară și în afara granițelor ei. Iar sărbătoarea lor, sărbătoare, de ce nu, a cetății, a început de aseară, de la Paraclisul Facultății de Teologie, unde Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Slujba Privegherii ale cărei răspunsuri la strană au fost date, spre slava lui Dumnezeu și a Sfântului ocrotitor, de grupul condus de Părintele Gabriel Streulea. 

Astăzi, continuitate în sărbătoare și bucurie: Liturghie Arhierească săvârșită tot de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Veche, și răspunsuri liturgice date de Grupul psaltic care cu mândrie duce numele cetății noastre în lume. 

Bucuria generală a acestei Duminici, dată cu certitudine de invitația la o călătorie duhovnicească prin puterea celor revărsate din cuvintele Apostolului (Efeseni 6, 10-17) și Evangheliei (Luca 13, 10-17) astăzi citite, prin candelele atât de viu aprinse ale vieților Sfântului Ioan Damaschin și Sfintei Mucenițe Varvara și prin toate acele nădejdi de bine așezate de fiecare dintre noi în rugăciunile înălțate astăzi din Catedrala istorică a Aradului. 

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul a vorbit despre multa răbdare și smerenie a femeii gârbove și a Sfinților astăzi prăznuiți care i-a făcut să se bucure de roadele credinței lor, și totodată a felicitat Grupul „Sf. Ioan Damaschin” pentru frumoasa misiune pe care o fac în Biserică.

„Mulțumim lui Dumnezeu pentru că suntem astăzi aici, pentru a ne ruga împreună și a călători împreună spre praznicul Nașterii Domnului. Este o zi care stă sub semnul răbdării și smereniei. Pentru că personajele principale ale acestei zile, femeia gârbovă din Evanghelie, Sfânta Mare Muceniță Varvara și Sfântul Ioan Damaschin sunt personaje care prin smerenie multă și răbdare au dobândit cununa dreptății Mântuitorului Iisus Hristos și s-au bucurat de roadele credinței lor. În acest Post al Nașterii Domnului, și noi fiind în aceeași stare de lumină a smereniei, ne bucurăm de darurile Preasfintei Treimi. Smerenia și credința puternică i-a făcut pe Sfântul Ioan Damaschin, pe Sf. Varvara și pe femeiea gârbovă din Evanghelie să se bucure de darurile lui Dumnezeu. 

Sărbătorim astăzi un Sfânt care are conotații deosebite pentru Eparhia noastră, prin faptul că Grupul Psaltic „Sf. Ioan Damaschin” îi poartă numele, iar astăzi a venit să slujim împreună și să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru ceea ce ei au reușit să împlinească până acum, ca grup pslatic care îl laudă pe Dumnezeu, aduce slavă Preasfintei Treimi și totodată face cinste Bisericii și Eparhiei noastre. Îi felicităm pentru frumoasa și bogata misiune pe care o fac în cadrul Patriarhiei Române, prin cântările lor atât de frumoase, prin colindele și cântecele patriotice cu care de atât de multe ori ne-au ajuns la suflete, și le dorim an bun și binecuvântat în frunte cu dirijorul lor, Părintele Gabriel Streulea.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian.

La rândul său, Părintele Gabriel Streulea, a mulțumit Preasfinției Sale pentru toată purtarea de grijă arătată Grupului „Sfântul Ioan Damaschin”, rugându-L pe Dumnezeu să îl binecuvânteze pe Ierarhul arădean cu multă sănătate, cu bucurie, continuă răbdare, bună-înțelegere și pace.

4 decembrie 2022, Catedrala Veche din Cetatea Aradului, Liturghie Arhierească, ziua de prăznuire a Sfinților Ioan Damaschin și Varvara, împreună-rugăciune, pace, liniște, și nădejde de vindecare din gârbovirile ce ne apasă culeasă dintr-o Liturghie cu totul aparte. O Liturghie Arhierească în timpul căreia, prin înălțarea mâinilor Ierarhului și cântarea dumnezeiască a acestui Grup Psaltic ne-am așezat cu Dumnezeu la masă


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.