Național Cultură
Biblioteca Academiei Române va găzdui expoziția ”Din lumea presei românești – 191 de ani”
Biblioteca Academiei Române va găzdui expoziția ”Din lumea presei românești – 191 de ani”
12/02/2020 ⋅ 0 comentarii

Biblioteca Academiei Române va găzdui joi expoziția „Din lumea presei românești – 191 de ani”. Venisajul, va avea loc la ora 11:00,  în sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române din Calea Victoriei, nr. 125, anunță Basilica.

Expoziția, organizată de Serviciul Catalogare-Clasificare Periodice, Foi volante și Serviciul Manuscrise, Carte-Rară, oferă publicului o retrospectivă semnificativă a presei românești, începând cu primele publicații tipărite în limba română, veritabile documente de arhivă, informează comunicatul emis de instituție.

Vernisajul cuprinde următoarele publicații:

„Curierul Românesc”, apărut în 1829, în Ţara Românească, condus de Ion Heliade Rădulescu;

„Albina Românească”, editat de Gheorghe Asachi, în 1830, în Moldova,

„Gazeta de Transilvania”, apărută în 1838, în Transilvania, sub conducerea lui George Bariţiu – până la periodicele postdecembriste.

O secțiune specială este rezervată „Monitorului Oficial”, fiind expuse numerele în care au fost publicate primele trei Constituții ale României moderne: Constituţia de la 1866, Constituţia de la 1923 și Constituţia de la 1938.

Totodată, momentul 23 august 1944, care a marcat instaurarea regimului comunist în România, este tratat în oglindă, prin raportare la anul 1989 și Revoluția din decembrie.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13-21 februarie 2020, de luni până vineri, între orele 10:00-16:00. Intrarea este liberă!

 

Sursă foto: basilica/bcu-iași.ro

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.