Național Din Arad Religie Ultima oră
Mii de pelerini pe Calea Prislopului, la 33 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca
Mii de pelerini pe Calea Prislopului, la 33 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca
28/11/2022 ⋅ 0 comentarii

Și în acest an, ziua de 28 noiembrie a adus pe Calea Prislopului mii de pelerini dornici să participe la slujba de pomenire săvârșită la împlinirea a 33 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca.

Fie că au ajuns de ieri, de la primele ore ale dimineții acestei zile sau pe parcursul ei, pelerinii au făcut din această zi, așa cum de 33 de ani o fac, o adevărată sărbătoare a Prislopului.

„Rugăciunile din noapte sunt mai puternice. Astăzi, la Mănăstirea Prislop, este Sf. maslu, Sfânta Liturghie și parastasul părintelui Arsenie Boca, de 33 ani, cu sobor de ierarhi și preoți. Vă pomenim pe toți care ne știți si ne sunteți aproape, pentru sănătate și liniște în suflet! O săptămână binecuvântată!”, a scris un preot pe pagina de socializare adăugând și o fotografie care vorbea dincolo de cuvinte de taina dimineților din poienița unde odihnește cel numit „Sfântul Ardealului”. 

Slujba Parastasului Părintelui Arsenie Boca a fost precedată de Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, un sobor de peste patruzeci de preoți și în prezența Preasfințitului Părinte Daniil Stoenescu, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, ucenicul Părintelui Arsenie.  Așa cum Prislopul are în rânduială în astfel de zile de sărbătoare, în tinda dimineții s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu spre tămăduirea tuturor celor aflați în încercare. Deloc puțini, judecând după marea de oameni care a umplut curtea Mănăstirii Prislop.

*** 

După obișnuința articolelor din ziua de pomenire a Părintelui Arsenie Boca, mai jos, câteva dintre mărgăritarele ”testamentului” său duhovnicesc din care putem culege merinde pe Calea spre Acasă: 

”Oare ştii, omule, că din prima şi până în ultima zi a vieţii tale alergi mereu? Îţi transporţi sufletul spre limanul împărăţiei lui Dumnezeu, în căruţa trupului tău. Fii hotărât! Încearcă şi ai să vezi cât poate un om care vrea să fie curat” 

„Fără îndoială, la ziua Judecăţii nu vom fi întrebaţi ce-am citit, ci ce-am făcut; nici dacă vom vorbi cu dibăcie, ci dacă am trăit cum se cuvine” 

„Viaţa înfrânată duce la redobândirea sănătăţii încât să poţi deosebi binele de rău” 

 „Rugăciunea e respiraţia sufletului, iar postul e apa care stinge văpaia patimilor” 

 „Cea mai grea luptă în viaţa aceasta nu este alta decât biruirea de sine. Căci biruirea de sine duce la propăşirea binelui” 

„De la cârma minţii atârnă totul. Dacă nu ai ordine în minte nu poţi avea ordine în viaţă” 

Și de departe preferatul nostru: „A fi fericit înseamnă a-l face fericit pe celălalt” 


Foto: Mark Georg / Mitropolia Ardealului / Pr. Bogdan Danu / Episcopia Devei și Hunedoarei


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.