Național Din Arad Cultură Ultima oră
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, la Cinematograful Arta din Arad
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, la Cinematograful Arta din Arad
24/11/2022 ⋅ 0 comentarii

Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă“, cu regia şi scenariul semnate de Trevor Poots, va fi prezentat la la Cinematograful „Arta“ din Arad, în cadrul unui eveniment special dedicat Zilei Naționale a României.

Filmul, care este parte din Turneul Național de Educație Istorică 2022 – 2023,  inițiat de John Florescu, producător executiv împreună cu Dan Drăghicescu, producător asociat, va putea fi văzut miercuri, 30 noiembrie 2022, de la ora 19.00.

Accesul este gratuit.

Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad și Chainsaw Film Productions.

„Regele Mihai: drumul către casă are la bază interviul luat de John Florescu în 2003 în Palatul Elisabeta Regelui Mihai după care s-a produs și Războiul Regelui. Aceasta este povestea dramatică a ultimului rege al României, Regele Mihai. Un rege care l-a sfidat pe Hitler într-un moment de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi apoi detronat și exilat din patria sa de către comuniștii impuși de Stalin. Timp de cincizeci de ani a fost un rege fără țară. Prins între marii protagoniști ai Războiului Rece, a fost abordat de către CIA care a încercat să îl atragă în operațiile secrete anti-comuniste din România și a fost spionat constant de agenții temutei Securități. Frustrat și singur, a urmărit din exil cum Nicolae Ceaușescu distrugea țara pe care o iubea –și a sperat că va veni o zi în care se va putea întoarce acasă la poporul său.

În filmul documentar găsim și un interviu exclusiv cu Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, analize ale istoricilor, precum și mărturii ale membrilor familiei regale și ale consilierilor apropiați. „Regele Mihai: Drumul către casă“ ne dezvăluie o poveste despre curaj, tenacitate și despre triumful speranței. O lecție de istorie absolut necesară.

„Regele Mihai: drumul către casă“ face parte din Turneul Național de Educație Istorică 2022 – 2023 inițiat de John Florescu, producător executiv împreună cu Dan Drăghicescu, producător asociat.

„Istoria bine înțeleasă în prezent reflectă viitorul“ declară Dan Drăghicescu producator asociat al filmului. Documentarul a fost filmat în România, Elveția, Marea Britanie și conține între altele imagini de arhive nevăzute de la televeziunile franceză și maghiara.

Turneul Național de Educație Istorică 2022-2023 se desfășoară cu suportul History Channel, Banca Transilvania, BAT România, Groupama, Nuclearelectrica și este o producție independentă Chainsaw Film Productions 2022.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.