Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
PS Emilian, comunicare în deschiderea Simpozionului Internațional „Moştenirea spirituală şi culturală a Sf. Paisie de la Neamţ. 300 de ani de la naştere”
PS Emilian, comunicare în deschiderea Simpozionului Internațional „Moştenirea spirituală şi culturală a Sf. Paisie de la Neamţ. 300 de ani de la naştere”
14/11/2022 ⋅ 0 comentarii

Anul 2022, declarat în Patriarhia Română drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, are o însemnătate cu atât mai mare pentru tradiția isihastă română și internațională cu cât se împlinesc 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie Velicicovschi.

Plinire a timpului căreia prezentul îi era dator cu tocmirea unei cununi a recunoștinței printr-un eveniment menit a așeza întru neuitare moștenirea spirituală și culturală a Sfântului care ne veghează de trei veacuri începutul Postului Nașterii Domnului, prin pomenirea sa în data 15 noiembrie. 

„Moştenirea spirituală şi culturală a Sf. Paisie de la Neamţ. 300 de ani de la naştere (1722-2022)” se numește Simpozionul internațional organizat la Iaşi şi la Mănăstirea Neamţ, în perioada 13-16 noiembrie 2022, pentru a marca acest „popas istoric” deosebit.

Arc peste timp și țară

Pentru noi, arădenii, pomenirea Mănăstirii Neamț, care în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea a devenit centrul monahismului ortodox și o adevărată școală de viață isihastă și cultură duhovnicească pentru întreg Răsăritul ortodox, se asociază și cu numele Ierarhului dăruit Cetății Aradului într-o zi de 16 iulie 2017 pentru a o păstori împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

Mănăstirea Neamț este mănăstirea de metanie a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul. Mănăstirea unde, într-un început de septembrie 1989, avea să fie închinoviat și de unde avea să culeagă cele necesare pentru a-și făuri statornicul drum pe calea mântuirii. La Neamțul Sfântului Paisie avea să fie Ierarhul nostru tuns în monahism, să urmeze cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox ,,Veniamin Costachi”, să fie hirotonit ierodiacon, ieromonah și hirotesit duhovnic, pentru ca mai târziu să îndeplinească demnitatea de Mare Eclesiarh al acestei mănăstiri și să fie hirotesit în protosinghel de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Acestora și multor altora, care cu ușurință se pot regăsi amintite în CV-ul Preasfinției Sale, avea să fie Mănăstirea Neamț casă și martoră e devenirii personale a Ierarhului arădean. 

Așadar, prezența Preafințitului Părinte Emilian Crișanul la Simpozionul internațional care povestește lumii despre moştenirea spirituală şi culturală a Sf. Paisie de la Neamț este cât se poate de firească, făcând prin comunicarea „Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț – rugăciunea în viața monahilor nemțeni”, susținută duminică în deschiderea lucrărilor simpozionului, un frumos arc peste timp și țară. 

Pentru noi, cu atât mai mult o bucurie a scrie în această zi despre evenimentul academic, cultural și spiritual organizat la Iași și Mănăstirea Neamț și participarea Ierarhului arădean, cu cât astăzi se împlinesc 13 ani de la hirotonia Sa întru Arhiereu. Se întâmpla în 14 noiembrie 2009, în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea și în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a altor ierarhi, printre care și vrednicul de pomenire Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. 

Deschiderea oficială a Simpozionului care, timp de patru zile, va vorbi lumii despre personalitatea și zestrea culturală pe care Sfântul Paisie a lăsat-o Bisericii Ortodoxe și patrimoniului universal, și la care vor participa ierarhi, academicieni, membri ai comunității universitare din țară și din străinătate, cercetători, preoți, monahi români și de altă naționalitate, a avut loc duminică în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași. 

La începutul ceremoniei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și a adresat un cuvânt de bun venit participanților la simpozion, pentru ca mai apoi să ia cuvântul Părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Fcaultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Înaltpreasfințitul Părinte Filipp (Osadcenko), Mitropolitul Poltavei și al Migorodului, care a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine.

PS Părinte Emilian Crișanul: „Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț – rugăciunea în viața monahilor nemțeni”

În comunicarea susținută în deschiderea Simpozionului Internațional de la Iași, Preasfințitul Părinte Emilian a aprofundat, în contextul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, însemnătatea practicării rugăciunii în viața Sf. Cuvios Paisie de la Neamț, a ucenicilor săi răspândiți în toată lumea, dar și a monahilor din acest așezământ monahal cunoscut în Biserica Ortodoxă și nu numai. 

„În duhul rugăciunii și al pravilei monahale, binecuvântați de prezența Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului, s-a dezvoltat Mănăstirea Neamț, cea mai veche și mai mare mănăstire din Moldova și una dintre cele mai importante vetre monahale din țara noastră, care a rodit numeroși sfinți și părinți. Viețuirea sfântă a acestora, activitățile spiritual-culturale, educaționale și social-filantropice i-au înălțat prestigiul. Călugării nemțeni au pus în practică două lucrări foarte folositoare pe calea cea strâmtă care duce către Împărăția lui Dumnezeu: rugăciunea și munca.”, a spus Preasfinția Sa.

„Pentru monahii nemțeni vorbirea cu Dumnezeu era mai importantă și mai dorită decât vorbirea cu oamenii, pentru că era mai de folos pentru curățirea minții și a inimii și apoi, pentru ridicarea cugetării la Dumnezeu, Izvorul bunătății și al dragostei.”

De asemenea, în comunicarea sa, Preasfințitul Părinte Emilian a vorbit despre lucrarea Sfântului Paisie împreună cu ucenicii care au continuat traducerea și copierea textelor religioase în limba română, începută și aprofundată de Sfinții Ierarhi Dosoftei și Antim Ivireanul și de Episcopii Râmnicului din secolul al XVIII-lea. Prin Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și apoi prin Sf. Paisie de la Neamț s-a reluat și implementat tradiția literaturii duhovnicești, filocalice și patristice de esență isihastă. 

„Curentul isihast promovat de Sfinții Simeon Noul Teolog și Grigorie Palama are rezonanțe fascinante în secolul Sfinților Vasile și Paisie, când Europa era cuprinsă de iluminism, ateism și dispute de hegemonie, între trei mari imperii: Otoman, Austriac și Rus-Țarist. Pentru noi românii, secolul al XVIII-lea s-a numit „veacul de aur al Ortodoxiei românești”, cu o contribuție foarte însemnată la tradiția isihastă a Cuviosului Paisie de la Neamț”, a spus PS Emilian. 

Din cărțile publicate despre Sf. Cuvios Paisie, precum și din scrierile sale cercetate și publicate mai târziu, a menționat Preasfinția Sa, observăm firul roșu al vieții monahale concentrat pe rugăciune, spovedanie, sărăcie, ascultare și viață de obște, Sf. Paisie fiind foarte riguros cu sine și cu frații. Starețul Paisie  a așezat și întărit reguli care să fie respectate cu mare grijă, precum rugăciunea în comun și la chilie (Rugăciunea lui Iisus). 

„Urmașii Sfântului Paisie de la Neamț sau din alte mănăstiri din lume unde s-au răspândit, au continuat practicarea Rugăciunii lui Iisus, sporind în sfințirea vieții generații după generații de monahi, preoți și buni creștini. La Neamț au fost mulți călugări cu viață duhovnicească, iar pravila bisericească de obște și de la chilie a continuat în duhul paisian multă vreme.”

În încheierea comunicării, Preasfințitul Părinte Emilian a spus că în anul comemorativ al Sfântului Paisie de la Neamț, consideră împreună cu istoricul Dan Zamfirescu, că: „O istorie a Europei fără figura lui Paisie Velicicovski și mișcarea pe care a declanșat-o geniul său religios îmbinat cu harisma organizatorică rămâne marcată de o uriașă pată albă”, încheind cu un gând de mulțumire către Dumnezeu: „În lumina Rugăciunii lui Iisus practicată de Sf. Paisie și urmașii săi, mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste monahii rugători pentru Biserică, neamul românesc și lume.”. 

Duminică, 13 noiembrie 2022, deschiderea oficială a Simpozionului Internațional „Moştenirea spirituală şi culturală a Sf. Paisie de la Neamţ. 300 de ani de la naştere”, un timp al binelui, cu și pentru Dumnezeu, după îndemnul Sfântului Paisie amintit pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan: ”Fii întotdeauna cu Dumnezeu! Căci dacă ești cu Dumnezeu, Dumnezeu în Duhul Sfânt te va învăța ce să faci. Te vei apropia și vei cunoaște pe cele de sus, precum te vei apropia și vei cunoaște în adevăr pe cele de jos”.

Luni, 14 noiembrie 2022, simpozionul a ajuns în a doua zi a lucrărilor, iar noi, arădenii, urăm Preasfințitului Părinte Emilian, vlăstar duhovnicesc al Mănăstirii Sfântului Paisie, Întru mulți, fericiți și rodnici ani, la împlinirea celor 13 ani de la hirotonia întru Arhiereu!


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.