Național Din Arad Sănătate Ultima oră Utile
Afecțiunile de sezon ale căilor respiratorii superioare. Sfaturile unui medic primar pneumolog arădean
Afecțiunile de sezon ale căilor respiratorii superioare. Sfaturile unui medic primar pneumolog arădean
05/11/2022 ⋅ 0 comentarii

Afecțiunile sezoniere  de căi respiratorii superioare apar, de obicei, în perioada rece, octombrie - martie și pot fi virale (virozele sezoniere și gripele) sau bacteriene (bronșite, pneumonii și  bronșiolite - mai frecvente la copii).

Pentru a veni în sprijinul arădenilor, doamna doctor Monica Diță, medic primar pneumolog din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a explicat printr-o postare pe pagina de socializare a SCJU care sunt cauzele acestor afecțiuni și când este indicat să ne prezentăm la medic. 

Cauzele frecvente pentru apariția acestor afecțiuni respiratorii sunt: expunerea la frig, îmbrăcămintea neadecvată sezonului rece, consumul de lichide reci.

Afecțiunile virale – virozele sezoniere și gripele – sunt contagioase, calea de transmitere fiind aerogenă  și constă, ca simptomatologie, în: rinoree (nas umed) sau nas înfundat, cefalee (durere de cap), curbătură musculară (durere musculară), disfagie (durere la înghițire), disfonie (răgușeală), astenie, fatigabilitate și uneori croșet febril.

Când ne prezentăm la medic? 

De obicei, tabloul biologic (analizele de sânge) nu se modifică semnificativ, însă sunt indicate în cazul pneumoniilor, nefiind efectuate uzual. Prezentarea în cabinetul medicului de familie sau în Unitatea de Primire Urgențe se face doar dacă starea clinică se alterează și apar dispneea sau febra prelungită. Din punct de vedere al investigațiilor radiologice viroza și gripa nu au expresie radiologică, iar daca pacientul nu are antecedente pulmonare cu boli cronice nici nu sunt indicate.

Prognosticul - în general - este bun, cu refacere completă în șapte sau cel mult zece zile. Terapia este una simptomatică, pornind de la Paracetamol, Panadol, Teraflu... lichide calde și multe (doi litri de lichid zilnic), picături nazale, Vitamina C, ImunoC, ceaiuri calde cu lămâie și miere și izolarea la căldură.

În cazul în care apare febra recurentă, cu tuse productivă și dispnee atunci pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru prescriere de antibiotic.

În acest caz, pe lângă examinarea clinică se poate efectua și o radiografie pulmonară. Dacă medicul de familie are motive întemeiate, redirecționează pacientul spre Unitatea de Primire Urgențe unde medicii de medicină de urgență vor efectua evaluarea medicală completă iar în urma rezultatelor și a consulturilor efectuate de către medicii specialiști vor decide dacă se impune sau nu internarea.


Foto: SCJU Arad


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.