Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
Mitropolia Banatului împlinește 75 de ani de la reînființare – Simpozion internațional în perioada 9-11 octombrie
Mitropolia Banatului împlinește 75 de ani de la reînființare – Simpozion internațional în perioada 9-11 octombrie
06/10/2022 ⋅ 0 comentarii

Mitropolia Banatului împlinește 75 de ani de la reînființare, prilej cu care organizează Simpozionul aniversar „Istorie, cultură și spiritualitate în Banat”.

Evenimentul este organizat de Mitropolia Banatului împreună cu Filiala din Timișoara a Academiei Române și Asociația Cultural-Filantropică „Ioan Oprea” Timișoara și se desfășoară în perioada 9-11 octombrie la Timișoara. 

Luni dimineața, la ora 09:00 va fi oficiată slujba de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor Mitropoliei Banatului, la biserica din lemn a Ansamblului Mitropolitan.

Deschiderea simpozionului va avea loc la ora 09:30, la Sala de Festivități a Centrului Eparhial, informează Mitropolia Banatului.

La festivitatea de deschidere vor ține comunicări în plen Academicianul Mircea Dumitru, Vicepreședintele Academiei Române, Academicianul Dan Dubină, Președintele Filialei Timișoara a Academiei Române, și Academicianul Ion Păun Otiman, Președintele de onoare al filialei amintite.

Simpozionul este împărțit pe trei sesiuni de comunicări cu teme de istorie, cultură și spiritualitate din Mitropolia Banatului.

Prima sesiune de comunicări are tema „Mitropolia Banatului la moment aniversar” și se va desfășura în Aula Academică a Academiei Române – Filiala Timișoara.

A doua sesiune se numește „Rugăciune și Teologie” și se va desfășura în „Sala de Consiliu” a aceleiași clădiri.

În „Sala de ședințe” va avea loc sesiunea cu tema „Istorie Eclezială Bănățeană”.

Ora de începere a comunicărilor este 11:45.

La simpozion vor participa academicieni, profesori, teologi și cercetători, atât din țară, cât și din străinătate.

Mitropolia Banatului a fost înființată în anul 1947 pe 26 octombrie. Primul Mitropolit a fost Înaltpreasfințitul Părinte Vasile Lăzărescu.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.