Național Cultură Life Ultima oră
”Alo, Alo, aici Radio Bucureşti, România”. 91 de ani de la inaugurarea postului național de radio
”Alo, Alo, aici Radio Bucureşti, România”. 91 de ani de la inaugurarea postului național de radio
01/11/2019 ⋅ 0 comentarii

În fiecare an, la data de 1 noiembrie, celebrăm Ziua Radioului Național, zi care marchează inaugurarea în 1928 a postului naţional de radio.

Astfel, la 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, profesorul Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, rostea primele cuvinte cu care a debutat prima emisiune radio: „Alo, Alo, aici Radio Bucureşti, România”, informează Agerpres citând Radio România Cultural şi România Actualitati.

 Conform aceleiași surse, deși Decretul regal de aplicare a "Legii Radiofoniei", adoptat la 15 decembrie 1925, a fost transmis ulterior şi Oficiului Internaţional de Radiofonie de la Geneva și a creat cadrul favorabil înfiinţării Societăţii Române de Radiodifuziune, aceasta nu a fost inaugurată decât trei ani mai târziu. Principalele obstacole au fost obţinerea numeroaselor aprobări necesare, precum şi rezolvarea problemelor tehnice şi financiare. În acest context, s-a început, la 15 noiembrie 1926, o subscripţie publică pentru acoperirea cotei de acţiuni a particularilor la Societatea de Difuziune Radio-Telefonică din România, iar la 22 decembrie 1927 Consiliul de Miniştri a aprobat înfiinţarea Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România (actuala Societate Română de Radiodifuziune).

La început, Radioul emitea doar câteva ore pe zi. Programul cuprindea ştiri, muzică de dans şi clasică, buletine meteorologice, ulterior aoărând şi emisiuni mai complexe, pe teme culturale, umoristice sau emisiuni clasice, printre care ''Ora copiilor'', ''Ora veselă'', ''Ora femeilor'', ''Cronica muzicală'', ''Cronica dramatică'' sau ''Poşta amatorilor''.

În anul 1956, a fost înfiinţată Televiziunea Română, cu care Radio România a fuzionat, formând împreună instituţia numită Radioteleviziunea Română.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.