Național Social Sănătate Comunicate de Presă Ultima oră
Leon Dănăilă, invitat special la Conferința Națională "Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă" organizată de Fundaţia Regală Margareta a României
Leon Dănăilă, invitat special la Conferința Națională "Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă" organizată de Fundaţia Regală Margareta a României
28/09/2022 ⋅ 0 comentarii

Cea de-a VI-a ediţie a conferinţei naţionale "Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă", care îşi propune identificarea unor soluţii pentru creşterea calităţii vieţii vârstnicilor, se va desfăşura vineri, 30 septembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti și îl va avea ca invitat special pe renumitul neurochirurg Leon Dănăilă.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Regale Margareta a României, evenimentul, organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, reuneşte specialişti şi practicieni din domeniul senectuţii din ţară şi de peste hotare.

Subiectele abordate în cadrul ediţiei din acest an sunt menite să aducă inspiraţie şi să contribuie la creşterea calităţii vieţii seniorilor prin exemple de succes culese din ţară şi străinătate.

Sunt avute în vedere măsuri pe agenda publică a următorilor opt ani privind îmbătrânirea în condiţii bune de sănătate, cu accent pe îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânirea activă; perspectiva oraşelor Smart şi Age Friendly în România; bune practici în lume privind integrarea vârstnicilor în lumea digitală; precum şi oportunităţi de îmbătrânire activă şi iniţiative comunitare.

Se vor mai discuta soluţii pentru implicarea seniorilor pe piaţa muncii; posibilităţi de socializare şi utilitate pentru vârstnicii singuri; servicii de asistenţă pentru seniorii cu diverse grade de dependenţă.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, va prezenta strategia naţională pentru vârstnici, precum şi măsurile care ar trebui implementate la nivel de ţară în următorii ani pentru o îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânire activă.

Invitatul special al acestei ediţii este renumitul neurochirurg Leon Dănăilă, care va vorbi despre principiile care l-au ghidat în viaţă pentru a-şi păstra tinereţea şi forţa, despre motivaţia pentru care a ales să continue rolul profesional şi social fără a ţine cont de vârstă, despre cum să fii sănătos şi relevant până la o vârstă înaintată.

În cadrul conferinţei, va fi lansat topul nevoilor vârstnicilor din România şi soluţiile oferite acestora, statistică realizată de linia naţională Telefonul Vârstnicului, pe baza datelor culese în cei şapte ani de funcţionare şi a celor aproape 79.000 de interacţiuni înregistrate cu seniori din toată ţara.

Potrivit FRMR, în prezent, unul din cinci români are vârsta peste 65 de ani, iar îmbătrânirea demografică se adânceşte de la un an la altul, principalele provocări ale vârstnicilor fiind lipsa resurselor pentru o viaţă decentă, sănătatea precară şi insuficienţa serviciilor de suport, sentimentul de inutilitate, dar şi singurătatea, care afectează unul din doi seniori.

Reuniunea va avea loc fizic şi va fi transmisă live pe canalul Youtube al fundaţiei.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.