Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
Credință, Cultură, Istorie. Vernisajul Expoziției dedicate Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, ÎN IMAGINI
Credință, Cultură, Istorie. Vernisajul Expoziției dedicate Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, ÎN IMAGINI
27/09/2022 ⋅ 0 comentarii

Vernisajul Expoziției de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, organizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților împreună cu Biblioteca Națională a României, a grăit astăzi lumii despre Credință, Cultură și Istorie.

Nu oricum și nu oriunde, ci în Atriumul Bibliotecii Naționale a României, acolo unde, începând cu ora 17:00, vizitatorii au putut admira imagini ale frescelor care îl reprezintă pe Sfântul Ioan cel Nou, reproduse după pictura mănăstirilor Dobrovăț, Arbore, Humor, Moldovița, Sucevița, Voroneț, Dragomirna, precum și din Paraclisul turnului clopotniță al Mănăstirii Bistrița – Neamț, din Catedrala Arhiepiscopală – Roman, din Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava și, nu în ultimul rând, ilustrări ale vieții sale din Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Expoziția a fost deschisă de o conferință susținută de doamna Elena Firea, lector universitar la Facultatea de Teologie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj, care i-a purtat atât pe cei prezenți cât și pe cei care au urmărit online evenimentul în tainele vieții celui ce a fost Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Atmosfera plină de spiritualitate a acestui eveniment a fost întregită de prezența în sală a trei Ierarhi (PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului) și de cântul deosebit al Grupului „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, care a făcut ca „Flori de Românie, de cultură vie să coboare din astre, să ne intre-n case și să ne cheme cu slova notelor albastră, să ne povestească despre țara noastră”.

O țară al cărei popor va trăi deplin în istorie doar dacă „este şi creator de frumusețe, de opere artistice şi culturale perene”, după cum avea să spună Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în mesajul transmis la inaugurarea expoziției. 

Mai jos, vernisajul ÎN IMAGINI:


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.