Național Sport Ultima oră
Când nu mai poți, mai poți un pic! Tibi Uşeriu, între primii trei concurenți la Yukon Arctic Ultra 2020
Când nu mai poți, mai poți un pic! Tibi Uşeriu, între primii trei concurenți la Yukon Arctic Ultra 2020
01/02/2020 ⋅ 0 comentarii

Cum deja ne-a obișnuit, Tibi Uşeriu ”când nu mai poate, mai poate un pic”. De data asta, din dorința de a termina ceea ce a început anul trecut la Yukon Arctic Ultra, a luat din nou  startul în cea mai dură cursă din lume și este tot mai aproape de a o duce la bun sfârșit. 

”Așa e el: îl poți opri o vreme, dar de renunțat… el nu renunță niciodată. A trecut un an de când i-au înghețat picioarele acolo, dar el a rămas în punctul acela unde l-au oprit, iar acum are un singur scop: să plece mai departe pe drumul lui. Tibi este acolo pentru a spune lumii despre Via Transilvanica, pentru a spune lumii că avem și noi un drum al nostru, un drum pe care își dorește, într-o bună zi, să-l alerge, alături de alți sportivi”, a scris Tășuleasa Social pe Facebook.

Este a doua oară când maratonistul participă la această competiţie. Anul trecut a fost nevoit să abandoneze după 100 de kilometri din cauza unor degerături, însă de aceată dată a trecut cu bine de punctul în care s-a oprit la prima încercare și e hotărât să treacă linia de finish orice ar fi.

21 de sportivi au luat startul, iar organizatorii spun că termometrele vor arăta în zilele următoare până la -40 de grade Celsius. Cursa infernală are 500 de kilometri, iar în ultimii ani doar un francez a reușit să o ducă la bun sfârșit.

Cursa de alergare în condiții extreme Yukon Arctic Ultra 2020 se desfășoară la Cercul Polar. 

Tăsuleașa Social, raport de cursă - ziua a doua:

După 48 de ore de cursă, au mai rămas 15 concurenți în proba lungă.Temperaturile scad treptat pe măsură ce merg spre nord. Ziua sunt cam -20 grade, iar noaptea scade sub -30, iar organizatorii spun că temperaturile vor scădea și mai mult.

După incidentul din 2018 când unui sportiv italian i-au degerat membrele (în final i-au fost amputate), regulile sunt extrem de dure în aceasta cursă: la cel mai mic semn de degeratură ești scos din cursă.

Concurenții știu asta, sunt foarte atenți, dar totuși se mai întamplă. Au fost deja 3 cazuri, deși deocamdată temperaturile nu sunt foarte scăzute.

 În primele 24 ore Tibi a parcurs 100 km, depășind cu mare bucurie locul în care anul trecut a fost oprit. Merge calculat, nu forțează deloc. După 40 ore a ajuns la Braeburn (km150), iar după un somn bun a plecat mai departe.

În fruntea clasamentului s-a format un pluton de trei atleți : Tibi al nostru și încă doi din Elveția. Locul în clasament se schimba deocamdată în funcție de orele de somn.

Tibi doarme atunci când simte nevoia, nu așteaptă să ajungă în punctele de control. Este obișnuit cu frigul așa că își poate gestiona cursa așa cum dorește, ceea ce este un mare avantaj.

Elvețianul Fabian e coleg de suferință cu Tibi, anul trecut a fost oprit și el pentru degerături. Se deplasează cu viteză mare între punctele de control, dar nu doarme pe traseu, preferă să doarmă în punctele de control, așa că sta mult în puncte.

În acest moment Fabian și Tibi sunt singurii care au plecat din Braeburn, iar Fabian are un avans de aproximativ 3 ore. Tibi este bine odihnit și cu moralul ridicat.

GO, TIBI! GO!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.