Național Cultură Ultima oră
Festivalul „Dumitru Fărcaș”, un festival emblematic pentru folclorul românesc
Festivalul „Dumitru Fărcaș”, un festival emblematic pentru folclorul românesc
02/09/2022 ⋅ 0 comentarii

Fundatia Dumitru Farcas organizeaza in perioada 1-4 septembrie 2022, la Cluj-Napoca, cea de-a patra editie a Festivalului „Dumitru Farcas”, un Festival emblematic pentru folclorul romanesc.

Un artist care a marcat cultura romaneasca, un adevarat Maestru al taragotului. Acesta a fost Dumitru Farcas, omul care a fost mereu alaturi de oameni: „Nu am daruit nimic publicului daca nu m-am daruit pe mine”, afirma cu emotie artistul. Fundatia „Dumitru Farcas” invita publicul sa isi arate sustinerea pentru tezaurul muzical pe care l-a lasat in urma Maestrul, luand parte la o celebrare a folclorului si traditiilor in memoria celui care a fost Dumitru Farcas!

Festivalul a debutat vineri, 1 septembrie, de la ora 18:30, la Casa de Cultura ce poarta numele marelui artist, cu un vernisaj intitulat „Dumitru Farcas, o viata cu Martisorul”, avandu-i ca invitati speciali pe Emil Boc, Elise Stan, Ioan Bocsa, Grigore Lese urmat de un recital sustinut de tineri taragotisti: Cristian Totpati, Andrei Hanes, Danut Goia si altii, alaturi de Orchestra Ansamblului Folcloric Studentesc „Martisorul”. Expozitia marcheaza totodata 65 de ani de existenta a Ansamblului Folcloric Studentesc „Martisorul”, aducand in atentie atat fotografii, cat si obiecte cu valoare sentimentala din arhiva personala a Maestrului. Accesul la acest prim eveniment se va realiza doar pe baza completarii formularului de inscriere disponibil pe pagina de Facebook Festivalul Dumitru Farcas sau invitatii, iar locurile sunt limitate.

A doua zi de Festival, 2 septembrie, aduce pe Scena Mare din Piata Unirii, de la ora 18:30, un eveniment de exceptie, intitulat Regal Folcloric. Vor urca pe scena interpreti ai muzicii folclorice precum Ionut Fulea, Maria Casandra Hausi, Cristian Totpati, Grupul Iza, Ioan Sas, Ansamblul Folcloric Studentesc „Martisorul”, Grupul de Tulnicarese „Apuseni”, dar si alti invitati surpriza, in cadrul unui spectacol remarcabil, in care acompaniamentul orchestral va fi asigurat de „Cununa Transilvana”, aflata sub conducerea muzicala a dirijorului Ovidiu Bartes.

Programul muzical va continua sambata seara, 3 septembrie, in aceeasi atmosfera festiva din Piata Unirii, cu Seara multiculturala, de data aceasta accentul fiind pus pe elementul multicultural, adus in atentie de ansambluri muzicale cu renume international reprezentative pentru diferite culturi si traditii: Fanfara Transilvania, „Csűrös Banda” si Formatia „Mazel Tov”.

Duminica, 4 septembrie, in incheierea Festivalului, de la ora 13:30 in Piata Unirii, in parteneriat cu Asociatia Mesterilor Populari Clujeni, se vor desfasura Ateliere pentru copii, demonstratii si ateliere de mestesuguri organizate de mesteri populari, in centrul cetatii clujene: olarit, tesut, confectionarea podoabelor din margele, confectionarea bratarilor din ata, cusut, tricotat, crosetat si altele.

Pe parcursul celor 3 zile de festival, din 2 pana in 4 septembrie, publicul este invitat sa viziteze Expozitia „Dumitru Farcas, o viata cu Martisorul”, in intervalul orar 10:00 – 19:00, la Casa de Cultura a Studentilor „Dumitru Farcas”.

Toate evenimentele Festivalului „Dumitru Farcas” se vor desfasura in Piata Unirii si la Casa de Cultura a Studentilor „Dumitru Farcas”, iar accesul pentru public va fi gratuit!


Sursa: zilesinospti.ro

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.