Național Cultură Ultima oră
Institutul Cultural Român lansează apelul la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi” 2023
Institutul Cultural Român lansează apelul la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi” 2023
05/08/2022 ⋅ 0 comentarii

Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ care se vor desfășura în 2023. În cadrul acestui program, doi artiști plastici/artiști vizuali români vor primi câte o bursă, sub forma unui stagiu de trei luni la Cité internationale des arts din Paris. Perioadele de desfășurare a burselor sunt mai-iulie 2023, respectiv noiembrie 2023-ianuarie 2024. Artiștii interesați sunt invitați să depună dosarele de candidatură până pe 25 august 2022 la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.

Programul de burse ”Constantin Brâncuși”, desfășurat de ICR în parteneriat cu Cité internationale des arts, a fost inițiat în 2005 și are ca principal obiectiv introducerea artiștilor români în circuitul și contextul artistic internațional, oferindu-le acestora posibilitatea de a lucra, timp de trei luni, într-un mediu artistic eterogen, liber de constrângeri, în domeniul artelor plastice/vizuale. Printre artiștii care au beneficiat de bursa ”Constantin Brâncuși” de-a lungul timpului se numără Michele Bressan, Anca Benera, Ioana Nemeș, Răzvan Boar, Alexandra Croitoru, Darie Dup, Olivia Mihălțianu, Alexandru Mihai Budeș, Cristina David, Ioana Alexandra Niculescu-Aron, Napoleon Tiron, Andreea Lorena Bojenoiu etc.

Programele de burse se înscriu în Strategia pentru dezvoltare a Institutului Cultural Român pentru perioada 2022-2026, care prevede, pe Axa Susținere culturală, sprijinirea artiștilor români prin programe de finanțare de tip burse și rezidențe.

Bursele ”Constantin Brâncuși” se adresează artiştilor plastici/vizuali români cu studii universitare de specialitate încheiate şi cu performanţe recunoscute în domeniu. Sunt oferite două burse pentru perioade de câte 3 (trei) luni, în vederea desfăşurării unor proiecte artistice în atelierul dedicat României de la Cité internationale des arts din Paris. Valoarea fiecărei burse este de 6.000 de euro. Selecţia este făcută în baza dosarelor de candidatură depuse de artiști și analizate de o comisie independentă de specialişti, formată din personalităţi recunoscute în domeniul artelor plastice/vizuale. Dosarele selectate în România vor fi trimise spre validare Comisiei de admitere de la Cité internationale des arts.

Mai multe detalii AICI

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.