Național Religie Ultima oră Externe
Veterani și asociații din dreapta și stânga Prutului au ridicat un Monument și restabilit un Cimitir al Eroilor Români în Slobozia-Horodiște
Veterani și asociații din dreapta și stânga Prutului au ridicat un Monument și restabilit un Cimitir al Eroilor Români în Slobozia-Horodiște
02/08/2022 ⋅ 0 comentarii

Asociații și veterani de război din dreapta și stânga Prutului au ridicat un Monument și au restabilit un Cimitir al Eroilor Români în Slobozia-Horodiște, Raionul Rezina. 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, un sobor de preoți a binecuvântat și sfințit Monumentul Eroilor Români inaugurat în Cimitirul de Onoare din satul satul Slobozia-Horodiște, Raionul Rezina.”, a transmis  Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Chișinăului. 

Evenimentul a fost organizat de către veteranul al războiului de pe Nistru, Domnul Colonel în Rezervă Anatolie Caraman și susținut de către asociații și veterani din dreapta și stânga Prutului.

Conform aceleiași surse, după slujba de pomenire a celor 15 ostași, eroi români, căzuți la datorie în anul 1941 și înhumați în cimitirul militar din curtea bisericii din Slobozia-Horodiște și după binecuvântarea Monumentului Eroilor Români ridicat tot aici, Părintele Sergiu Aga, consilier cultural al Arhiepiscopiei Chișinăului, a ținut un cuvânt de învățătură prin care a evidențiat jertfa celor ce au luptat pentru demnitatea și unitatea Poporului Român, cât și a basarabenilor ce au avut de suferit mult după ocupația sovietică, menționând că restabilirea cimitirelor ostașilor români ar trebui să reprezinte o prioritate majoră pentru cei care cunosc adevărul istoric și vor să-l transmită neștirbit generațiilor tinere.

Monumentul cântăreşte 8 tone, are o înălțime de 4 metri şi a fost sculptat în piatră de meșterul Alexandru Cojocaru din Cosăuți-Soroca.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.