România are una dintre cele mai slabe raportări ale infecțiilor spitalicești din Uniunea Europeană, deși se știe câți pacienți suferă și chiar mor din această cauză. Ministerul Sănătății nu se ferește să o admită și anunță măsuri pentru adunarea corectă a datelor. Pentru că microbii asociați cu aceste infecții devin tot mai rezistenți la antibiotice, raportarea corectă poate ajută la prevenirea acestor boli, spun medicii și reprezentanții pacienților, conform stiri.tvr.ro.
La fiecare cinci ani, Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor face un studiu pentru a stabili o medie europeană a infecţiilor asociate asistenței medicale. Ultima cifră depăşeşte patru la sută, cu țări ca Italia sau Islanda în jurul a șase la sută din pacienții internați. România, în schimb, raportează cifre mult mai mici și foarte greu de crezut. Ministrul Sănătăţii spune că în ultimii doi raportarea a crescut cu 55 la sută, dar tot nu reflectă realitatea, aşa că trebuie luate măsuri.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Nu există vreo țară fără infecții din astea, cine militează pentru eliminarea lor nu e sincer, nu încurajăm ascunderea infecțiilor. Poate trebuie să introducem un prag minim pentru raportare. Avem un ordin de ministru care cerea un laborator de microbiologie în spitalele cu paturi, ceea ce nu există. Actualizăm normele privind dezinfecția și curățenia.”
Managerii spitalelor au mai multe motive să subraporteze infecțiile nosocomiale. Unul este lipsa echipamentelor și personalului necesare pentru diagnosticul corect. Sunt, însă, și cauze legate de mentalitatea conducerii spitalelor, spun medicii.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.