Național Ultima oră
Avram Iancu pregătește un nou record. Va înota în cel mai mare lac din Europa Centrală
Avram Iancu pregătește un nou record. Va înota în cel mai mare lac din Europa Centrală
01/08/2022 ⋅ 0 comentarii

Sportivul Avram Iancu va înota miercuri, 3 august, în Lacul Balaton, din Ungaria, cel mai mare din Europa Centrală, unde va încerca să rămână pe apă cel puţin 43 de ore şi 16 minute, iar astfel să doboare recordul european de înot, ca timp, în ape libere, informează Agerpres.

„Încerc să stabilesc încă un record. Pe lângă cucerirea acestui lac important din Europa, încerc să stabilesc un record referitor la cel mai lung înot, ca durată, de pe continent. Există un clasament la nivel european care ţine de durata înotului - în care nu poţi intra dacă nu ai înotat cel puţin 24 de ore, continuu. Recordul european, după acest criteriu, este de 43 de ore şi 15 minute, stabilit de Kevin Murphy, din Anglia, care a înotat chiar pe Lacul Balaton. Eu voi încerca să înot cu cel puţin cu un minut mai mult decât acel timp. Eu deţin recordul românesc în domeniu, cu 36 de ore şi 29 de minute, dar acum doresc să stabilesc un nou record european", a declarat Avram Iancu, conform aceleiași surse.

Potrivit acestuia, faptul că Lacul Balaton are o întindere mare pune probleme înotătorilor, în primul rând din cauza riscului de apariţie a unor valuri mari.

"Este foarte dificil de traversat lacul, cel mai mare din Europa Centrală. Are o lungime de 75 de kilometri în linie dreaptă, iar deschiderea luciului de apă este foarte mare. Orice adiere de vânt poate genera valuri mari, care îngreunează deplasarea. Este apă dulce, iar flotabilitatea nu este atât de de ridicată ca în ocean sau mare, unde salinitatea este ridicată", a explicat Iancu.

O altă problemă identificată este lipsa somnului pe durata celor peste 43 de ore de înot, oboseala fiind resimţită de sportivi în special la primele ore ale dimineţii, când şi temperatura de afară scade la 18-20 de grade Celsius.

Înotul este organizat de Serviciul de Salvamari ai Balatonului, care vor urmări respectarea condiţiilor impuse pentru omologarea înotului.

Avram Iancu a mai încercat să stabilească un record pe Lacul Balaton în iulie 2021, însă a fost nevoit să se oprească din cauza unei furtuni şi a valurilor mari care i-ar fi putut pune viaţa în pericol.

Ultimul record stabilit de polisportivul din Petroşani a avut loc anul acesta, pe 21 iulie, când Iancu a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, fiind primul român care stabileşte o asemenea performanţă şi al 14-lea înotător din lume care a reuşit acest lucru.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.