Național Ultima oră
Veteranul de război Alexandru Fota, sărbătorit la centenar
Veteranul de război Alexandru Fota, sărbătorit la centenar
31/07/2022 ⋅ 0 comentarii

Veteranul de război Alexandru Fota a împlinit săptămâna aceasta venerabila vârstă de 100 de ani. Cu acet prilej, reprezentanți din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Centrului Militar Zonal Dolj l-au vizitat pe domnul col. (rtr.) Fota Alexandru. 

Despre viața veteranului de război aflăm din campania TVR  "Eroii din război", realizată anul trecut.


O viață grea, trăită demn și cu multă dăruire față de patrie. 

Războiul e ceva crunt, însuși cuvântul te face să te cutremuri. Darămite să fii acolo, în ploaia de gloanțe, să nu știi dacă mai apuci clipa următoare.

Așa își începe istorisirea venerabilul veteran de război Alexandru Fota, de loc dintr-un sătuc din Mehedinți.

S-a înrolat în armată la 22 de ani și a luptat pe front la Oarba de Mureș, un sat micuț, cu pământul stropit de sângele soldaților români care au pierit acolo.

Și după atâta vreme, amintirile sunt vii, de parcă s-au întâmplat ieri. Nu a știut ce este frica. Datoria și iubirea față de țară au fost mai presus.

Frontul cere sacrificii și dăruire. La Oarba de Mureș au murit peste 11.000 de soldați români. Puțini dintre cei care au luptat acolo mai sunt astăzi în viață.

Iarna grea din anii '44-'45 l-a găsit în Munții Tatra. Ca să se întoarcă în țară i-au trebuit câteva luni.

Anii au trecut, iar acum, la aproape 99 de ani, Alexandru Fota e dezamăgit de România în care trăiește. Nu seamănă cu țara pentru care românii au murit pe front.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.