Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) Prietenii și consătenii PS Gurie s-au adunat astăzi la Huta pentru a duce mai departe tradiția „Sărbătorii fiilor satului” cu Liturghie Arhierească
(FOTO) Prietenii și consătenii PS Gurie s-au adunat astăzi la Huta pentru a duce mai departe tradiția „Sărbătorii fiilor satului” cu Liturghie Arhierească
30/07/2022 ⋅ 1 comentarii

Este sâmbătă, este ziua care precede Duminica a 7-a după Rusalii, este un timp așezat, un timp tihnit, un timp care vorbește, privind spre satul natal al Preasfințitului Părinte Gurie, despre rugăciune, comuniune și prietenie. Pentru că astăzi, prietenii și consătenii PS Părinte Gurie s-au adunat la Huta pentru a duce mai departe tradiția „Sărbătorii fiilor satului”. 

Satul Huta, comuna Chiuiești - județul Cluj, o comunitate de aproximativ 140 de suflete, căreia, de mai bine de un deceniu, Preasfințitul Părinte Gurie i-a tocmit frumoasă sărbătoare în tinda bisericii: Sfânta Liturghie cu sobor de Arhierei. 

Că ziua de astăzi este una cu multă încărcătură duhovnicească și plină de emoție, stau ca dovadă legăturile nevăzute așezate în această primă „Sărbătoare a fiilor satului” după plecarea la cele veșnice a Preasfințitului Părinte Gurie. În încercarea de a scrie acest articol, am căutat, răsfoit și citit articolele anilor trecuți despre sărbătoarea de la Huta. În toate imaginile care însoțeau articolele găsite, și Ierarhul nostru, al arădenilor, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. Astăzi, este din nou acolo, pentru a duce tradiția mai departe, împreună cu ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Părinte Andrei,  Episcopul Covasnei și Harghitei, și, așa cum era firesc, ucenicul Preasfințitului Părinte Gurie, PS Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei. 

„Preasfințitul Părinte Gurie (Dumnezeu să-l așeze cu drepții Săi!) a înființat o spirituală tradiție în satul natal, Huta, județul Cluj, ca la întâlnirea fiilor satului să fie săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească în biserica parohială, invitând în fiecare an episcopi din Biserica noastră.

Anul acesta, la peste nouă luni de la mutarea la cele veșnice a prietenului nostru, ucenicul și urmașul său în tronul arhieresc al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Nestor, s-a îngrijit ca prin Sfânta Liturghie și slujba de pomenire săvârșite în sobor de arhierei, preoți și diaconi, să continuăm ceea ce Preasfințitul Părinte Gurie a dorit să fie an de an aici: rugăciune, comuniune și mulțumire. Dumnezeu să primească rugăciunile, să dăruiască cele de folos credincioșilor din Parohia Huta și să rânduiască în ceata aleșilor Săi pe Episcopul Gurie și pe toți cei plecați din această comunitate. Iar noi, cei rămași, să păstrăm vie amintirea slujirii și bunătății Episcopului Gurie și să ne dăruiască Bunul Dumnezeu credință puternică și dragoste desăvârșită pe calea către Împărăția Sa.”, ne-a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. 

Răsfoind imaginile anilor trecuți, ele vorbesc despre o frumoasă prietenie în Liturghie. Cele de astăzi, chiar de ziua internațională a prieteniei, despre prietenia vie care leagă cu trainicele fire ale rugăciunii Cerul cu pământul și pământul cu Cerul: Suntem aici, în Liturghie la Huta, continuăm ceea ce te bucura, ceea ce era important pentru tine.

Și pentru că spuneam despre legăturile nevăzute așezate în această primă sărbătoare a satului după înveșnicirea PS Gurie, nu putem să nu amintim ceea ce Ierarhul spunea în anul 2017 și a rămas consemnat pe site-ul Mitropoliei Clujului:  

„Ziua de astăzi este o zi în care ne bucurăm așa cum ne bucurăm la Praznicul Învierii Domnului Iisus Hristos, pentru că, deși nu este o zi de sărbătoare, nici duminică, este o zi încărcată de binecuvântare, de bucurie și de lumină. Ce bucurie mai mare poate să aibă sufletul decât aceea de a te împărtăși din Darurile lui Dumnezeu, din Darurile Duhului Sfânt. Și noi astăzi ne-am împărtășit din aceste daruri participând la Sfânta Liturghie săvârșită aici de un sobor de arhierei și preoți conduși de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului”. Cuvinte rostite în urmă cu cinci ani, care par a fi puse spre pansament sărbătorii de astăzi.

Sărbătoare de astăzi, în timpul căreia, același ÎPS Părinte Andrei, Mitropolit al Clujului, avea să vorbească, pornind de la cuvintele scripturistice „Cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine” (Matei 10,38), despre modul demn în care vlădica Gurie și-a purtat crucea. 

„Inspirându-mă din Evanghelia ce s-a citit astăzi, voi sublinia o mare virtute a vlădicului Gurie și anume că el și-a purtat crucea cu demnitate. Frățiile voastre, cei care locuiți în acest sat, l-ați știut mai de demult pe vlădica Gurie. Dar de foarte multă vreme l-am cunoscut și noi și prima imagine care mi-a rămas în memorie legată de vlădica Gurie a fost aceea de la înmormântarea Mitropolitului Nestor. A fost cel mai afectat și l-a plâns cel mai puternic pe părintele lui spiritual care plecase în eternitate. Ni s-a părut nouă atunci că prea devreme. Dar ni se pare nouă acum că vlădica Gurie a plecat prea devreme în eternitate. Și-am zis că o mare calitate a acestuia a fost aceea că în tăcere și-a purtat crucea așa cum spune Evanghelia zilei de astăzi. Om din cale afară de credincios și de harnic. S-a dăruit pe Altarul slujirii lui Hristos și ar fi putut spune ca și Aron Cotruș: Eu m-am născut în lume să dărui, să mă dărui, oricând și-oricărui, să-nalț pământu-n cer, să dau, și niciodată-napoi să nu mai cer. Știm cu toții că prin el s-a întemeiat Episcopia de la Deva, tot Centrul Eparhial de acolo este rodul hărniciei, trudei și Crucii pe care el și-a dus-o cu demnitate și nu s-a plâns niciodată nimănui. Ba mai mult, eu cred că și acum când a plecat în eternitate, dacă mai multă grijă aveam față de el, noi, ceilalți, poate Dumnezeu îl mai ținea în lumea aceasta. A fost omul jertfei, al dăruirii, al jertfei totale pe Altarul Domnului nostru Iisus Hristos. Noi nădăjduim că pe Vlădica Gurie Dumnezeu îl va răsplăti după jertfa vieții lui.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei în cuvântul rostit la Huta. 

Împrumutând cuvintele rostite PS Gurie tot în 2017, cei care au fost astăzi la Huta au spus prin prezență și duh că „Ziua aceasta o să rămână în mințile noastre, o să rămână în sufletele noastre multă vreme”, tocmai pentru că de Ziua Prieteniei, au fost acolo, în satul său natal, și au dus mai departe tradiția Liturghiei Arhierești de „Sărbătoarea fiilor satului”. 

Începând de astăzi, 30 iulie, în curtea bisericii din Huta scris stă, spre veșnică amintire și pomenire, pe o frumoasă cruce sfințită de cei cinci Ierarhi: „Pomenește, Doamne, pe robul Tău Gurie Georgiu, întâiul Episcop al Devei și al Hunedoarei, fiul al satului Huta, cu tot neamul său cel adormit! Veșnica lui pomenire!”.Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

30.07.2022 13:02
Larisa Horgos
Dumnezeu sa-l ierte pe PS. Gurie, iar celor ramasi sa le dea ani multi cu sanatate in care sa si-l aminteasca si sa-l pomeneasca....