Ambulanța pentru Monumente Arad a finalizat restaurarea celei mai vechi biserici de lemn de pe Valea Mureșului de jos. Este vorba despre biserica de lemn „Sf. Trei Ierarhi” din satul Troaș, comuna Săvârșin, județul Arad.
„La mai puțin de un an de la inventarierea bisericilor de lemn din județul Arad și de la discuția cu domnul Virgil Ștefan Nițulescu, managerul Muzeului Național al Țăranului Român, reușim să finalizăm intervenția de la biserica de lemn „Sf. Trei Ierarhi” din satul Troaș, comuna Săvârșin, județul Arad.”, au transmis reprezentanții Ambulanței pentru Monumente Arad.
Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului XVIII și figurează pe Lista Monumentelor Istorice sub codul AR-II-m-A-00655. Aceasta este construită din lemn de stejar şi este amplasată în cadrul cimitirului din sat. Planul dreptunghiular, de mici dimensiuni prezintă o absidă a altarului poligonală cu 3 laturi, nedecroșată. Deasupra pronaosului se ridică clopotniţa cu foișor și un coif spectaculos, cu bulb. Accesul se face prin latura de sud, prin pronaos. Pictura interioară a fost realizată de zugravul Nicolae din Lupșa Mare în anul 1813, așa cum reiese din inscripția cu litere chirilice care se găsește în stânga proscomidierului. Scenele religioase sunt dispuse conform tradiției ortodoxe. Ușile diaconești poartă chipurile arhanghelilor Mihail și Gavril, iar cele împărătești ale apostolilor Petru și Pavel.
Înaintea intervenției, biserica era acoperită cu șindrilă de 60 cm, cu terminație dreaptă, dispusă la un pas de 40 cm. Șindrila era bătută cu suprapunere laterală, rezultând 2 straturi, o tehnică atipică zonei noastre. În cadrul intervenției de punere în siguranță a bisericii, s-a înlocuit șindrila veche cu una nouă, tot din rășinoase, de 40 cm, horjită, dispusă la un pas de 18 cm, suprapusă în 2 straturi pentru a opri infiltrațiile care puneau în pericol biserica. Spre finalul intervenției s-a înlocuit și învelitoarea foișorului de la intrarea în cimitir.
Întregul proces de restaurare a fost posibil datorită echipei de coordonare alcătuită din arh. Vaida Eugen, Onica Andrei, Slaveta Cristina, arh. Tămășan Maria; meșterilor Bălin Mihai și Maria, Florin Moldovan, Mitru Bud și a voluntarilor Averescu Ioana Natalia, Băraru Cristian, Beudean Ciprian Oliver, Cimpoeru Aida-Georgiana, Cuceu Giulia, Cuceu Mihai, Fancsali Andras, Lupulescu Ioana-Cristina, Gavril Claudiu, Haiduc Ioana-Alexandra, Pașcalău Maria-Florina, Regep Horațiu-Dan, Rotaru Aurelia Doruța Mihaela, Șarlea Diana, Țuțuian Alexandra, Vasile Alma, Vlad Mihaela.
Ambulanța pentru Monumente Arad mulțumește tuturor celor implicați în susținerea acestui proiect: voluntarilor, autorităților locale, comunității care s-a îngrijit cazare și mâncare, precum și domnilor Blăjan Ioan și Matescu Venus Marian de la Muzeul Național al Țăranului Român pentru ajutorul de pe șantier, cărora s-a alăturat doamna Blejnar Voichița (de la Muzeul Național al Țăranului Român) „care, încă de anul trecut, ne-a fost alături și s-a implicat trup și suflet”.
Ambulanța pentru Monumente este un proiect sprijinit de Alteța Sa Regală, Prințul de Wales prin The Prince’s Foundation și inițiat de Asociația Monumentum.
Cei care doresc să se implice pot susține activitatea Ambulanței pentru Monumente Arad și prin donații în contul: Asociația Culturală Vernacular IBAN:
RO33BTRLRONCRT0515937601, cod Swift: BTRLRO22, Banca Transilvania, Bulevardul Revoluției, NR. 76, Arad.
Foto: Ambulanța pentru Monumente Arad
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.