La mulți ani, România! La mulți ani tuturor celor cu suflet de român! Ieri am sărbătorit, ca de obicei, în bucătărie, preparând câteva dintre deserturile tradiționale românești : taște de casă cu magiun de prune, în pesmet; brioșă din tărhană (răzălăi) cu gem de afine; gogoși cu brânză dulce și ceea ce face subiectul rețetei de astăzi: tartă cu aluat de casă, dovleac copt, nucă, bezea și mac albastru, la cuptor.
Dacă doriți să încercați rețeta, țineți cont de faptul că aluatul trebuie lăsat la frigider timp de două ore! Textura aluatului e asemănătoare cu cea a cornurilor sfărâmicioase.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 250 g făină
-100 g untură
-150 g smântână de separator
-două gălbenușuri
-1 plic zahăr vanilinat
-un praf de sare
Pentru umplutură: dacă luați dovleac din piață, așa cum am luat eu, veți găsi bucăți destul de mari. Eu am găsit o jumătate de dovleac de 3 kg și ceva, și am păstrat compoziția rămasă de la această rețetă, pentru alt desert.
Așadar:
- dovleac
-nucă
-4 albușuri
-mac albastru (sau negru, dacă nu găsiți).
Mod de preparare:
Începem cu aluatul: se amestecă făina cu toate ingredientele, se frământă 5 minute cu mâna. Se presară puțină făină pe masă, se întinde aluatul cu un sucitor, se unge cu o pensulă, deasupra, cu puțină untură topită, după care se adună aluatul ca o ruladă, se înfășoară într-o pungă sau folie de prospețime și se lasă două ore la frigider.
Între timp, se setează cuptorul la 180 grade și se lasă dovleacul la copt pentru 20-25 de minute.
Într-un bol se bat două albușuri de ou cu două linguri de zahăr până devin o spumă fermă. Se adaugă nucă măcinată (300 g) și pulpa dovleacului care după ce s-a copt, se lasă într-o strecurătoare, pentru a scăpa de excesul de apă, se mai adaugă o lingură de mac și se lasă deoparte.
Într-un alt bol batem celelalte două albușuri la fel ca pe primele, cu două linguri de zahăr, până devin spumă.
Vă recomand, dacă aveți timp, să luați dovleacul cu o zi înainte și să îl lăsați peste noapte la scurs, după ce l-ați copt.
Se scoate aluatul după cele două ore, se presară din nou făină, se taie din aluat bucată de 3 degete mărime, se întinde cât mai subțire dar nu foarte subțire (nu trebuie ca foaia de aluat să fie transparentă) și se taie după forma tartelor din silicon (cerc). Formele din silicon sunt foarte utile, nu au nevoie să fie unse cu unt, se presară foarte puțină făină, se pune aluatul, umplutura cu dovleac, se taie câteva fâșii de aluat care se pun deasupra (vedeți foto!) și apoi se pune un strat de bezea peste care puteți adăuga câteva bucăți de miez de nucă.
Cuptorul se setează la 115 grade și se lasă tartele la copt pentru 25-30 de minute. După ce s-au copt, se lasă tava la răcit în cuptor și se servesc atât calde, cât și reci.
E un deliciu care merită încercat!
Pe sâmbăta viitoare, cu alte ingrediente Din Bucătăria Lui Eliss!
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.