Național Religie Ultima oră Externe
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a fost ales Episcop al Daciei Felix
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a fost ales Episcop al Daciei Felix
05/07/2022 ⋅ 0 comentarii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales marţi, prin vot secret, pe Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul în demnitatea de Episcop al Daciei Felix.

Pentru aceeaşi demnitate, a candidat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfințitul Părinte Ieronim primind, conform Basilica.ro,  29 de voturi din cele 49 exprimate. 

Episcopia Daciei Felix este o eparhie a Bisericii Ortodoxe Române, cu sediul la Vârșeț, care are jurisdicție asupra comunităților ortodoxe românești din Serbia și se află sub autoritatea directă a Patriarhiei Române.

Ierarhul s-a născut în 21 noiembrie 1959, în Brădești, județul Buzău. A urmat Școala Generală din Bușteni, județul Prahova, după care doi ani la Liceul Mefindin Sinaia; A urmat cursurile Seminarului Teologic din București (1976-1981) și ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1982-1986), fiind licențiat în teologie în anul 1986. În același an a intrat în viața monahală, iar după câteva luni de noviciat, a fost călugărit la Mănăstirea Bistrița – județul Neamț, în 2 ianuarie 1987.

În 29 aprilie 1988 a fost numit preot slujitor la Catedrala Patriarhală din București, încredințându-i-se și misiunea de bibliotecar al Palatului Patriarhal.

La recomandarea fostului Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Roman Ialomițeanul, în data de 1 martie 1990, a fost numit Eclesiarh al Catedralei patriarhale din București.

A fost hirotesit protosinghel în 25 decembrie 1990, și apoi arhimandrit la 10 aprilie 1994, la propunerea Patriarhului Teoctist. Tot în anul 1994 a fost numit Reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și superiorul Așezămintelor românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon.

În anul 2009 a fost ales Episcop vicar patriarhal, cu titulatura „Sinaitul”, și hirotonit arhiereu în 29 mai 2014 în Catedrala Patriarhală din București.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.