Național Ultima oră
Veteranul de război Octavian Leru a împlinit 101 ani
Veteranul de război Octavian Leru a împlinit 101 ani
05/07/2022 ⋅ 0 comentarii

Veteranul de război general în retragere Octavian Leru a împlinit venerabila vârstă de 101 ani. 

Prilej numai bun ca miercuri, 29 iunie, la sediul Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), în prezența locțiitorului șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, general de brigadă Valeriu ROȘU, să fie sărbătorit distinsul general în retragere Octavian Leru. 

Îndrăgitul veteran de război a fost felicitat de reprezentanții Direcției calitatea vieții personalului și de membrii Biroului Permanent ai ANVR, care i-au fost alături.

Domnul general (rtr.) Leru Octavian s-a născut la Bacău și a urmat cursurile unui liceu de profil matematică-fizică, științele exacte fiind pasiunea dumnealui încă din copilărie.

Fiind copil de ofițer, i-a urmat tatălui în cariera militară și a absolvit Școala Militară de Ofițeri de Artilerie de la Pitești, în iulie 1943, în plin război. A luptat pe ambele pe fronturi, în Est și în Vest. Finalul conflagrației l-a găsit în Cehoslovacia, în apropiere de Praga. 

„Pentru nimic în lume cu renunț”- fost deviza ofițerului în acei ani tulburi, relatează Mirela Florian pe pagina de socializare a Departamentului relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.

Căpitanul Leru Octavian a întâmpinat unele greutăți în demersurile sale de a urma o instituție de învățământ superior,din cauza originii sale sociale. „𝘋𝘰𝘮𝘯𝘶𝘭 𝘤𝘢̆𝘱𝘪𝘵𝘢𝘯 𝘓𝘦𝘳𝘶 𝘖𝘤𝘵𝘢𝘷𝘪𝘢𝘯 𝘢 𝘥𝘰𝘷𝘦𝘥𝘪𝘵 𝘤𝘢̆ 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘴𝘵𝘳𝘢̆𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘧𝘳𝘢̆𝘮𝘢̂𝘯𝘵𝘢̆𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘤𝘭𝘢𝘴𝘦𝘪 𝘮𝘶𝘯𝘤𝘪𝘵𝘰𝘢𝘳𝘦 𝘴̦𝘪 𝘤𝘢̆ 𝘶𝘳𝘮𝘢̆𝘳𝘦𝘴̦𝘵𝘦 𝘢-𝘴̦𝘪 𝘧𝘢𝘤𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘪𝘦𝘳𝘢̆ 𝘱𝘦 𝘴𝘱𝘪𝘯𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘱𝘰𝘱𝘰𝘳𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘮𝘶𝘯𝘤𝘪𝘵𝘰𝘳; 𝘯𝘶 𝘴𝘶𝘯𝘵 𝘥𝘦 𝘢𝘤𝘰𝘳𝘥 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘢 𝘴𝘦 𝘢𝘤𝘰𝘳𝘥𝘢 𝘤𝘰𝘯𝘤𝘦𝘥𝘪𝘶 𝘥𝘦 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘪𝘶”, semna locțiitorul politic al unității din care făcea parte în anul 1949. 

În final, la ceva timp după război, a absolvit cursurile Facultății de Construcții în București și a avut o carieră deosebită în proiectarea construcțiilor militare și civile,  în construirea patrimoniului național, cum ar fi: Hotelul Mara din Baia Mare, complexul Yalta din Mamaia (în apropiere de hotelul Rex), complexul Cotroceni, magazinul Unirea și multe construcții de pe Valea Jiului. A și publicat o serie de manuale despre lucrările de proiectare în construcții. 

„𝘈𝘮 𝘥𝘶𝘴 𝘰 𝘷𝘪𝘢𝘵̦𝘢̆ 𝘥𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘪𝘦𝘤𝘵𝘢𝘯𝘵 𝘵𝘪𝘮𝘱 𝘥𝘦 13 𝘢𝘯𝘪, 𝘢𝘱𝘰𝘪 𝘢𝘮 𝘥𝘦𝘷𝘦𝘯𝘪𝘵 𝘪𝘯𝘨𝘪𝘯𝘦𝘳 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘪𝘭𝘪𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘱𝘳𝘰𝘪𝘦𝘤𝘵𝘢̆𝘳𝘪. 𝘈𝘮 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘵𝘳𝘦𝘤𝘶𝘵 𝘪̂𝘯 𝘳𝘦𝘻𝘦𝘳𝘷𝘢̆ 𝘪̂𝘯 1981. 𝘈𝘮 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘪𝘯𝘶𝘢𝘵 𝘤𝘢 𝘪𝘯𝘨𝘪𝘯𝘦𝘳 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘪𝘭𝘪𝘦𝘳 𝘭𝘢 𝘊𝘢𝘮𝘦𝘳𝘢 𝘥𝘦 𝘊𝘰𝘮𝘦𝘳𝘵̦, 𝘱𝘢̂𝘯𝘢̆ 𝘭𝘢 𝘙𝘦𝘷𝘰𝘭𝘶𝘵̦𝘪𝘦. 𝘐̂𝘯 𝘷𝘪𝘢𝘵̦𝘢̆ 𝘦 𝘣𝘪𝘯𝘦 𝘴𝘢̆ 𝘧𝘢𝘤𝘪 𝘤𝘦 𝘪̂𝘵̦𝘪 𝘱𝘭𝘢𝘤𝘦. 𝘚𝘢̆ 𝘪̂𝘯𝘷𝘦𝘵̦𝘪 𝘴̦𝘪 𝘴𝘢̆ 𝘪̂𝘯𝘷𝘦𝘵̦𝘪. 𝘋𝘢𝘤𝘢̆ 𝘯𝘶 𝘧𝘢𝘤𝘪 𝘤𝘦 𝘪̂𝘵̦𝘪 𝘱𝘭𝘢𝘤𝘦, 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘳𝘢̆𝘶 𝘴̦𝘪 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘵𝘪𝘯𝘦 𝘴̦𝘪, 𝘪̂𝘯 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭 𝘢𝘤𝘰𝘭𝘰 𝘶𝘯𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘪 𝘭𝘶𝘤𝘳𝘢. 𝘈𝘮 𝘢𝘷𝘶𝘵 𝘰 𝘷𝘪𝘢𝘵̦𝘢̆ 𝘥𝘦 𝘤𝘢̆𝘵𝘢𝘯𝘢̆, 𝘢𝘴̦𝘢 𝘪̂𝘪 𝘴𝘱𝘶𝘯 𝘦𝘶, 𝘴̦𝘪 𝘯𝘶 𝘳𝘦𝘨𝘳𝘦𝘵 𝘯𝘪𝘤𝘪𝘰 𝘤𝘭𝘪𝘱𝘢̆” - a mai spus veteranul de război.

„La ceas aniversar, îi transmitem multă sănătate și bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră stimă și deosebit respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie.”, au spus reprezentanții Direcției.

Mulți ani cu sănătate și ajutor de la Dumnezeu!

Foto: Mirela Florian

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.