Național Cultură Ultima oră
Documentarul ”Regele Mihai: Drumul către casă”, votat cel mai popular film de la TIFF 2022
Documentarul ”Regele Mihai: Drumul către casă”, votat cel mai popular film de la TIFF 2022
01/07/2022 ⋅ 0 comentarii

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” a fost cel mai popular film dintr-o selecție largă de filme românești și internaționale, în urma votului general al spectatorilor de film de la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2022.

La ceremonia de închidere, Tudor Giurgiu, directorul festivalului TIFF, a numit „Regele Mihai: Drumul către casă” „cel mai iubit film de public” în fața unui public de 2.500 de realizatori și cinefili adunați în Piața Unirii din Cluj. Giurgiu a adăugat că documentarul „a avut un mare succes la TIFF și va continua să aibă o carieră internațională remarcabilă pe platformele de streaming”, conform universul.net.

„Regele Mihai: Drumul către casă” prezintă viața puțin cunoscută a fostului rege al României, în mod special cei 40 de ani din exil în Elveția și Anglia până la întoarcerea în patria sa la începutul anilor 1990. Regele a murit în Aubonne, Elveția, în 2017 și a fost înmormântat la cripta regală de la catedrala din Curtea de Argeș.

Documentarul a avut un parcurs remarcabil de la lansarea sa pe HISTORY Channel cu ocazia centenarului nașterii Regelui. Premiera din 24 octombrie 2021 a adus cel mai bun rezultat de audiență pentru o producție individuală de când televiziunea a început să emită în România.

În Europa, filmul a avut o difuzare specială în prime-time luna trecută pe Sky HISTORY din Marea Britanie, în onoarea Jubileului Reginei Elisabeta, al cărei regretat soț, Prințul Philip, apare în documentar. De asemenea, a fost difuzat în Europa Centrală și de Est, precum și în Suedia, Belgia, Olanda și Turcia. Filmul s-a bucurat de aprecierea jurnaliștilor, diplomaților, istoricilor și a autorităților guvernamentale și civice din România.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.