Național Comunicate de Presă Ultima oră
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc lansează programul ”Descoperă România Instituţională”
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc lansează programul  ”Descoperă România Instituţională”
27/06/2022 ⋅ 0 comentarii

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) lansează Descoperă România Instituţională - un program prin care studenţii din România vor învăţa cum funcţionează instituţiile statului în prezent, faţă de perioada regimului comunist

Posibilitatea de a cunoaşte rolul instituţiilor publice în prezent şi în comunism;

- Cunoaşterea unei părţi importante a istoriei poporului român;

- Informarea şi conştientizarea tinerelor generaţii de studenţi asupra principiilor democratice corecte de funcţionare a instituţiilor publice;

Sub sloganul "transparenţa face diferenţa'', Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc anunţă astăzi, 27 iunie 2022, deschiderea programului educaţional "Descoperă România Instituţională".

IICCMER le propune participanţilor o aprofundare a rolului pe care instituţiile publice îl deţin în societatea românească şi funcţia pe care acestea o îndeplinesc în ordinea socială. Studenţii participanţi vor avea oportunitatea de a vizita, într-un cadru organizat, instituţii publice ale statului şi de a participa la workshop-uri, cu scopul de a înţelege diferenţele dintre sistemul instituţional din perioada comunistă şi cel prezent.

"Consider că este foarte important pentru tinerele generaţii să cunoască adevărata identitate a regimului comunist din România şi să înţeleagă cum funcţionează instituţiile statului. O parte din activitatea Institutului se reduce, în esenţă, la informarea la scară largă a cetăţenilor cu privire la ororile petrecute în comunism, însă programul Descoperă România Instituţională este o punte între trecut şi prezent, între comunism şi democraţie, între constrângere şi transparenţă - tocmai pentru că ne-am dorit ca studenţii să înţeleagă foarte clar cum este bine să funcţioneze România Instituţională. Sunt studenţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 27 de ani, care nu au trăit în perioada regimului comunist, însă vor merge în mediile lor în care îşi desfăşoară activitatea şi vor împărtăşi cu ei reperele unui Stat care nu are voie să se întoarcă vreodată la totalitarism''- a declarat Prof. univ.dr. Daniel Şandru, Preşedintele IICCMER.

Timp de 4 zile, studenţi de la Universităţile din România, înscrişi în program, vor urma un tur de vizite la diferite instituţii din Bucureşti: Administraţia Prezidenţială - Muzeul Naţional Cotroceni; Guvernul României - Palatul Victoria; Institutul pentru Studierea Holocaustului în România "Elie Wiesel"; Academia Română; Societatea Română de Radiodifuziune; Banca Naţională a României; Biblioteca Naţională a României; Televiziunea Română; Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii; Palatul Parlamentului - Camera Deputaţilor; Universitatea Naţională de Apărare "Carol I"; Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; Fortul 13 Jilava.


Didona Goanţă - Coordonator Comunicare IICCMER

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.