Național Cultură Ultima oră Externe
Ambasada României în Italia inaugurareză expoziția etnografică „Poeme țesute”, de Ziua Internațională a Iei
Ambasada României în Italia inaugurareză expoziția etnografică „Poeme țesute”, de Ziua Internațională a Iei
23/06/2022 ⋅ 0 comentarii

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a iei, Ambasada României în Italia va inaugura vineri, 24 iunie, de la ora 18.30, la sediul Accademia di Romania din Roma, expoziția etnografică „Poeme țesute”.

Expoziția prezintă o selecție de valoroase scoarțe și costume tradiționale, parte a colecțiilor Complexului de meșteșuguri „Artă rustică” din Clișova Nouă din Republica Moldova. 

Evenimentul este realizat în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Italia, Accademia di Romania in Roma, Ministerul Culturii din Republica Moldova și Institutul Cultural Român.

Expoziția va putea fi vizitată în intervalul 25 iunie-8 iulie 2022, de marți până vineri între orele 14.00-18.00 și sâmbătă și duminică între orele 11.00-18.00.

„Poeme Țesute”, spun organiatorii, prezintă publicului o scurtă incursiune în istoria artei populare din Republica Moldova, exponatele aparținând doamnei Ecaterina Popescu, fondatoarea Centrului de meșteșuguri „Artă rustică” și curatoarea expoziției. Alături de piesele realizate în sec. XIX-XX, colectate și restaurate de către doamna Ecaterina Popescu, sunt expuse și obiecte confecționate recent, preocuparea prioritară a Centrului fiind restabilirea tehnicilor și motivelor tradiționale ale covoarelor și costumelor populare. Țesute în special de femei, scoarțele basarabene cuceresc printr-o armonie de forme, prin gama cromatică estompată, prin tratarea originală a motivelor și prin ritmul de simetrie. Universul covoarelor este fascinant și oferă experienței umane revelații deosebite, în spiritul culturilor care le-au generat. Unele exponate au căpătat, prin valoarea lor, recunoaștere mondială, între acestea, un loc aparte revenind, pe bună dreptate, covoarelor basarabene.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.