Național Din Arad Cultură Ultima oră
Crucea familiei Desseanu, rescrisă și sfințită. „Nu am dorit ca numele marelui avocat și luptător național și al soției sale să fie uitate”
Crucea familiei Desseanu, rescrisă și sfințită. „Nu am dorit ca numele marelui avocat și luptător național și al soției sale să fie uitate”
22/06/2022 ⋅ 0 comentarii

Când oamenii au intenții bune, pasul până la împlinirea lor devine aproape unul insesizabil. Așa cum ne-a obișnuit, profesorul Cristian Stoica vine nu numai cu o lecție de istorie ci și cu dovada faptului că atunci când ești atent la lucrurile din jurul tău și te străduiești să „repari” acolo unde este nevoie, finalul nu poate fi decât unul bun.

Crucea familiei Desseanu, în casa căreia a locuit Mihai Eminescu timp de o lună, a fost rescrisă și sfințită, la inițiativa profesorului Cristian Stoica și cu ajutorul pictorului Ștefan Cosma și a Părintelui Petru Ursulescu. Martori, ca de fiecare dată, elevii de la Școala Profesională ”ASTRA”, a spus profesorul în materialul trimis la redacție:

 Monumentul funerar

 Avocatul Ioan Popovici Dessseanu( 1831-1892) și soția sa Hermina (1844- 1889) își au mormântul în cimitirul Eternitatea din Arad. 

 Crucea lor a fost ridicată de fiicele Livia și Octavia. Din nefericire datorită trecerii vremii textul gravat pe crucea familiei Desseanu era în mare parte șters.

 Având în vedere situația în care se afla crucea familiei Desseanu am apelat la un pictor pentru a rescrie textul de pe monumentul funerar. Pictorul de biserici Ștefan Pavel Cosma și-a sacrificat din timpul său și a rescris crucea. A făcut-o în mod gratuit!

 Pictorul Ștefan Cosma a pictat singur de-a lungul carierei 12 biserici și alte 20 le-a pictat în colaborare cu alți pictori.

Filantropii Hermina și Ioan Popovici Desseanu 

 Avocatul Ioan Popovici Desseanu l-a găzduit în casa sa din Arad pe Mihai Eminescu. Aici Eminescu îl va întâlni pe Iosif Vulcan, cel care îi va schimba numele poetului național din Eminovici în Eminescu. 

 Desseanu a fost un mare filantrop ușa casei lui fiind deschisă mereu pentru cei nevoiași. Avocatul Ioan Popovici Desseanu ajunge în 1861 deputat în Parlamentul de la Budapesta. Desseanu propunea înființarea la Arad a unei Universități cu patru facultăți: teologie, drept, filosofie și politehnică.  Desseanu indica și sursele de finanțare pentru acest proiect important al Aradului. Avocatul își dorea să înființeze un internat pentru studenții săraci.

 Hermina Popovici Desseau a condus în o asociație cu scopuri filantropice: Reuniunea Femeilor Române din Arad.

 În anul 1997 pe casa în care a locuit Desseanu situată pe strada care astăzi îi poartă numele a fost amplasată o placă care amintea de avocatul Desseanu, soția acestuia și Mihai Eminescu. Placa așezată atunci prin strădania doamnei Felicia Sima, coproprietară a casei la acea dată, este dispărută de pe imobil. 

Nu am dorit ca numele marelui avocat și luptător național Ioan Popovici Desseau și al soției sale să fie uitate. Ei au fost printre cele mai importante personalități ale Aradului secolului al XIX-lea.

Sfințire și evocare

Miercuri 22 iunie 2022 crucea familiei Desseanu a fost sfințită de părintele Petru Ursulescu paroh al  Parohiei Ortodoxe Arad -Pasaj ( Podgoria). A fost evocat  poetul Mihai Eminescu și membrii ilustrei familii Desseanu. 

Întoarcerea spre trecut este o obligație a generației de azi. Faptele lor bune trebuie să fie pilduitoare tuturor. - Prof. Stoica Cristian


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.