Național Cultură Ultima oră Externe
„Brancusi, la chose vraie” de Doina Lemny, un nou album dedicat sculptorului român, lansat la Paris
„Brancusi, la chose vraie” de Doina Lemny, un nou album dedicat sculptorului român, lansat la Paris
22/06/2022 ⋅ 0 comentarii

„Brancusi, la chose vraie” de Doina Lemny, un nou album dedicat sculptorului român apărut la editura pariziană Gourcuff-Gradenigo, a fost lansat marţi, 21 iunie, în prezenţa ambasadorului României la Paris, Luca Niculescu, a profesorului şi eseistului George Banu, a Micăi Gherghescu, doctor în istoria artei, responsabila bibliotecii Kandinsky din Centrul Pompidou şi a editorului Alain Gourcuff.

„Ce carte, ce dialog, ce seară ! Am plecat impresionat de la lansarea ultimului volum al Doinei Lemny despre Brâncuși. «La chose vraie», așa se numește opera și e o carte minunată cu episoade din viața sculptorului român, cu informații inedite din arhive, cu multe fotografii. (...) Un dialog bogat, spumos - a curs ușor, cu multe citate și aforisme. Voi reda cate ceva din ce am reținut, în primul rand un dialog intre sculptor și Eugen Ionescu, care venise să îl viziteze în atelier. « Cu ce vă ocupați ? » - întreabă Brâncuși. « Cu teatrul », raspunde Ionesco. "Detest teatrul" - vine replica lui Brâncuși. "Și eu”- continuă Ionesco – “de aceea, în piesele mele, îl distrug ». 

Și mi-au mai plăcut câteva : « În artă nu exista străini » ; « Arta este pluta care te salvează de la naufragiu » sau « Cel mai dificil este să iți dai seama în ce moment o opera este terminată ». Poate de aceea a lăsat Coloana fără sfârșit.”, a scris Luca Niculescu pe pagina de socializare.  

Doina Lemny, specialistă în opera lui Constantin Brâncuși (1876 – 1957), reinterpretează creația și personalitatea sculptorului într-un album inedit, publicat de editura franceză de artă Gourcuff Gradenigo, potrivit unui comunicat.

Albumul cuprinde 170 de ilustrații din arhive mai puțin cunoscute și va fi lansat pe 21 iunie, la sediul Ambasadei României în Franța.

„Brancusi, la chose vraie” dezvăluie o cronologie intimă a operelor lui Brâncuși prin intermediul unor fotografii alb-negru făcute de artistul însuși, multe dintre ele inedite.

Rod al trei decenii de cercetări, această lucrare monografică pune în valoare în special specificul fotografiilor realizate de Brâncuși. „El surprinde anumite unghiuri tocmai pentru a dirija privirea celui care dorește să pătrundă secretul artistului. Brâncuși spunea că trebuie să ne uităm la sculpturile sale până când ele își dezvăluie secretul”, afirmă Doina Lemny.

Doina Lemny, specialist în sculptura secolului XX

Fost muzeograf responsabil al fondului Brâncuși de la Muzeul Național de Artă Modernă – Centrul Pompidou din Paris, Doina Lemny este istoric de artă și specialistă în sculptura secolului al XX-lea.

În Franța, a curatoriat numeroase expoziții, printre care „Matisse – Pallady și Ia românească/ La Blouse roumaine. Doi artiști sub cenzură” și „Brâncuși. Sublimarea formei”.

Este autoarea mai multor lucrări monografice precum „Brancusi, au-delà de toutes les frontières”, Fage, 2012 („Brâncuși dincolo de frontiere”), „Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne” („Lizica Codreanu, o dansatoare româncă în avangarda pariziană”), Fage, 2011, și „Brancusi. La sublimation de la forme” („Brâncuși, sublimarea formei”), Snoeck, 2019.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.