Național Comunicate de Presă Ultima oră
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc va digitaliza integral arhiva foto
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc va digitaliza integral arhiva foto
21/06/2022 ⋅ 0 comentarii

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat, marţi, că arhiva foto din perioada regimului comunist va fi digitalizată integral, proces care va dura şase ani.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță că a încheiat un protocol de colaborare cu Arhivele Naționale ale României, pentru reluarea digitizării materialelor fotografice gestionate de ANR, în vederea suplimentării bazei de date a Fototecii online IICCMER.

Dincolo de obiectivul digitizării materialului arhivistic, IICCMER are în vedere reconstrucția platformei online care găzduiește Fototeca, dar și îmbunătățirea motorului de căutare pentru reluarea procesului de punere la dispoziția publicului larg a materialelor care vor fi digitalizate. Pentru moment, fototeca online IICCMER găzduiește un număr 5.600 de fotografii, care pot fi accesate aici: https://fototeca.iiccmer.ro/.

„Trăim în era digitalizării, astfel că implementarea acestui proiect este imperios necesară. La 33 de ani de la Revoluție, românii au dreptul să își cunoască istoria, iar noi avem obligația să le oferim accesul la informații prin instrumente accesibile timpurilor pe care le trăim. Este un proiect de amploare, care se va întinde pe o perioadă de 6 ani,  dar la finalul căruia vom avea o fototecă pe măsură, cu imagini din perioada regimului comunist. În varianta în care a existat până acum, fototeca IICCMER avea nevoie de o reconstrucție solidă. Îi mulțumesc domnului Cristian Anița, directorul general al ANR, pentru suportul pe care ni-l va oferi pe toată durata implementării acestui proiect”, a declarat Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele IICCMER.

ANR va face demersurile necesare pentru identificarea fotografiilor din propriile fonduri arhivistice, indiferent de formatul acestora (fotograme alb-negru și color, pe suport de hârtie și sticlă), care privesc perioada regimului comunist în România, conform unei tematici și a unui calendar care va fi stabilit de comun acord între cele două părți și va permite accesul experților IICCMER, cu echipamentul necesar (laptop-uri, camere foto, scannere, ș.a.) pentru prelucrarea (fotocopiere, scanare, foto digital, ș.a.) fotografiilor relevante pentru perioada comunistă.


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.


 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.