Național Ultima oră Externe
Monumentul Eroilor Români morți la Bolzano în timpul Primului Război Mondial, inaugurat astăzi
Monumentul Eroilor Români morți la Bolzano în timpul Primului Război Mondial, inaugurat astăzi
20/06/2022 ⋅ 2 comentarii

Astăzi, 20 iunie 2022, a fost inaugurat Monumentul Eroilor Români ridicat în memoria militarilor români care au murit în timpul Primului Război Mondial și au fost înhumați pe teritoriul Republicii Italiene. 

La ceremonie au participat  ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, alături de omologul italian, Lorenzo Guerini.

Opera comemorativă de război românească de pe teritoriul Italiei a fost realizată în cadrul unui proiect de construcţie derulat în cursul anului 2021 de Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ministerului Apărării din Republica Italiană, prin Comisariatul General pentru Omagierea Morţilor de Război.

Monumentul este realizat din marmură monobloc şi reprezintă, într-o manieră artistică, crucea latină. În partea centrală este aplicat un basorelief cu însemnul "Aducerii Aminte", precum şi inscripţiile "1916 - 1919", "În memoria eroilor români morţi la Bolzano" (în limbile română şi italiană) şi "Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor - 2021" (în limba română).

Proiectul comemorativ se înscrie în seria proiectelor şi activităţilor iniţiate de partea română în contextul marcării Centenarului Primului Război Mondial, care au avut ca obiectiv menţinerea vie în conştiinţa publică, atât la nivel naţional, cât şi în plan extern, a memoriei sacrificiului pe care l-au săvârşit militarii români în Războiul pentru Întregirea Neamului.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

22.06.2022 10:31
Lucian
In Ungaria sunt monumente, chiar si cimitire care cinstesc memoria eroilor romani.
21.06.2022 22:27
Florin Berca
Domnule ministru al apărării,în Ungaria pe cînd este posibil o așa inaugurare ? Sau ne facem că uităm istoria ? Chiar vă este frică ,ceva nu se leagă !