Național Cultură Ultima oră
„Ei sunt Eroii!” - Fundația Doina Cornea și Marius Balo organizează un pelerinaj omagiu pentru martirii neamului din temnițele comuniste
„Ei sunt Eroii!” - Fundația Doina Cornea și Marius Balo organizează un pelerinaj omagiu pentru martirii neamului din temnițele comuniste
17/06/2022 ⋅ 0 comentarii

Fundaţia Doina Cornea anunţă printr-un comunicat de presă că în data de 29 iunie 2022, la ora 13.00, după câteva momente de reculegere la Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca şi la mormântul Doamnei Doina Cornea va demara, la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste de la intrarea în Parcul Central „Simion Bărniuţiu” pelerinajul „Ei sunt eroii!” - Un omagiu pentru martirii neamului. 2922 km pentru 2922 zile de detenţie.

Organizatorii pelerinajului sunt Marius Balo şi Fundaţia Doina Cornea, în parteneriat cu ACADEMIA CIVICĂ, AFDPR, Asociaţia 15 Noiembrie 1987 Braşov, Asociaţia Opération Villages Ukrainiens şi Asociaţia Rupicapra având Binecuvântarea Bisericilor Naţionale – Biserica Ortodoxă Română şi Bisericia Română Unită cu Roma, Grecocatolică.

Pelerinajul va consta din parcurgerea unui număr de 2922 km la principalele locuri de detenţie, tortură şi exterminare a foştilor deţinuţi politici din România pentru omagierea şi păstrarea vie a memoriei acestora.

Traseul a fost astfel ales încât să se parcurgă cei 2922 kilometri – atâţia câte zile a petrecut Marius Balo în închisorile chineze – prin majoritatea locurilor importante de detenţie şi exterminare prin care au trecut foştii deţinuţi politici din România. Traseul va trece prin:

Cluj-Napoca, Gherla, Bistriţa, Suceava, Botoşani, Roman, Bacău, Târgu Ocna, Mărăşeşti, Focşani, Râmnicu Sărat, Brăila, Tulcea, Periprava, Poarta Alba, Jilava, Bucureşti, Mănăstirea Căldăruşani, Ploieşti, Mişlea, Braşov, Blaj, Aiud, Alba Iulia, Deva, Sarmizegetusa, Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Arad, Oradea, Zalău, Baia-Mare, Sighetul Marmaţiei, Cavnic, Mănăstirea Rohia, Gherla, Cluj-Napoca.

Prin acest pelerinaj Marius Balo nu se identifică cu foştii deţinuţi politici ci doreşte să le aducă un omagiu lor – eroilor neamului.

Pe întreg parcursul se vor organiganiza întâlniri cu foşti deţinuţi politici sau urmaşi ai acestora, veterani de război şi alte personalităţi.

Va fi transmis tuturor primarilor de pe traseul pelerinajului mesajul asociaţiei Opération Villages Ukrainiens – un apel la adopţia sau înfrăţirea localităţilor pe care le reprezintă cu localităţi similare din Ucraina..

 În semn de solidaritate cu poporul ucrainean, alături de steagul României, Marius Balo va purta şi steagul Ucrainei.

 În perioadele de repaos de pe parcursul pelerinajului Marius Balo îşi va redacta cartea de memorii din închisorile chineze, carte pe care o va publica apoi Editura Doina Cornea.

Pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a acestui pelerinaj organizatorii au nevoie de sprijinul comunităţii, solicitând implicare în rândul presei, pentru acoperirea media a evenimentului, dar și a tuturor celor care vor să participe sau să sprijine financiar acest pelerinaj menit a păstra vie memoria eroilor neamului să se alăture în acest demers.

Toţi cei care doresc să participe la acest pelerinaj sau sa-l sprijine sunt rugaţi să anunţe la adresa de email a Fundației Doina Cornea: contact@fundatia-doinacornea.ro. 

„Mulţumesc tuturor celor care ni se vor alătura în parcurgerea acestui traseu, financiar prin sprijinirea lui sau doar cu gândul ori rugăciunile lor”, a transmis Leontin Horaţiu Iuhas, președintele Fundaţiei Doina Cornea.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.