Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră Externe
Grupul psaltic „Sf. Ioan Damaschin” din Arad participă la Festivalul Internațional de Muzică „Alta Pusteria” din Italia
Grupul psaltic „Sf. Ioan Damaschin” din Arad participă la Festivalul Internațional de Muzică „Alta Pusteria” din  Italia
17/06/2022 ⋅ 0 comentarii

Arădenii noștri de la Grupul psaltic „Sf. Ioan Damaschin” participă, în perioada 15-19 iunie, la a 25-a Ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Alta Pusteria” din  Italia.

Festivalul care aduce la un loc sute de coriști din întreaga lume, se desfășoară în zona Val Pusteria, una dintre cele mai frumoase zone din întregul arc alpin, fiind situată la granița dintre Italia (regiunea Sudtirol) și Austria (regiunea Osttirol), la poalele Dolomiţilor. 

„Aventura noastră muzicală ne va purta pașii prin localități precum Brunico, San Candido, Sesto și vizitarea lacului Lago di Braies, parcurgând potecile așezărilor răsfirate de-a lungul văii, reprezentând o îmbinare perfectă între aerul pitoresc și medieval al cetățuilor și frumusețea peisajelor naturale alpine.”, ne spuneau cu entuziasm reprezentanții Grupului „Sf. Ioan Damaschin”, în timpul pregătirilor pentru această călătorie muzicală. 

Joi, 16 iunie, arădenii noștri, dirijați pe Părintele Gabriel Streulea, au avut prima apariție pe scena Festivalului din Italia - Alta Pusteria. Și nu oriunde, ci la înălțimea celor 2.050 de metri ai vârfului muntelui Elmo. 

                Foto: Alta Pusteria International Choir Festival

Și, desigur, am zâmbit în fața acestei altitudini: în definitiv, ai noștri ajunseseră fizic aproape de locul altitudinii sufletești unde își poartă ascultătorii ori de câte ori își fac auzite vocile.

În seara zilei de 16 iunie, alături de alte patru coruri, Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” a cântat din bogatul repertoriu bisericesc și folcloric în orașul Dobbiaco. 

Astăzi, 17 iunie, cântarea arădenilor se va auzi, începând cu ora 13.00, între munți, la Sesto - Rudi Hut, iar de la ora 16.30 în biserica din San Candido.

Sâmbătă, 18 iunie, ora 10.00, vor susține un concert în Val Casies, biserica ”Sf. Martin”, iar de la 13.300, în Val di Landro.

Festivalul Internațional Coral „Alta Pusteria” este un eveniment coral necompetitiv, prima Ediție a acestuia având loc în anul 1998. De atunci, peste 1300 de coruri, provenite din 49 de țări, au participat la cele douăzeci și patru de ediții organizate până în 2022.

Programul Festivalului cuprinde aproximativ 60 de spectacole împărțite în adevărate concerte, „Recenzii în aer liber” și Zile de întâlnire, în care fiecare cor participant își poate interpreta în mod liber repertoriul.

Varietatea locațiilor selectate pentru spectacole împreună cu repertoriul extrem de bogat prezentat de corurile participante fac din acest eveniment nu doar unul dintre cele mai spectaculoase festivaluri corale internaționale, ci și o oportunitate unică de schimb reciproc și fructuos între diferitele culturi muzicale.

Bucuria acestei participări, mai mult decât firească.  Grupul psaltic „Sf. Ioan Damaschin”, condus de Părintele Gabriel Streulea, este ambasadorul perfect al cetății și al țării la un Festival care reunește zeci de coruri și sute de coriști. 

Acolo, arădenii noștri au cântat lumii „Sfinte Dumnezeule”, „Aliluia”, „Din ospățul Stăpânului”, „Bordeiaș, bordei”, „Cât îi Țara Crișului”....


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.