Veteranul de război, colonelul (rtg.) Ioan Cerghedean, din Galda de Jos, județul Alba, a sărbătorit joi, 16 iunie, centenarul vieții sale.
Astăzi este înconjurat cu multă dragoste de familia fiului său, într-o gospodărie mare și frumoasă, în care locuiesc toți trei nepoții cu familiile lor, și este fericit că a ajuns la această vârstă de 100 de ani, iar pentru acest lucru îi mulțumește lui Dumnezeu, relatează reprezentanții Cercului Militar Alba Iulia pe pagina de socializare.
Este împăcat cu sine, iar perioada războiului și cea care a urmat, a preferat să le uite și să se dedice cu totul familiei sale.
La aniversarea veteranului de război, alături de Cercul Militar Alba Iulia, au participat autoritățile locale și județene, preotul paroh, reprezentanți ai structurilor asociative județene din MApN (ANCMRR, AMVVD și ANCE) și MAI, care i-au adresat urări de bine și i-au înmânat daruri, diplome și tort.
Veteranul s-a născut în Galda de Jos, la data de 16 iunie 1922. A urmat cursurile Școlii de Jandarmi la Timișoara, iar în perioada 1942-1952 a fost cadru activ al trupelor de jandarmi. Pe perioada războiului a efectuat servicii de pază și ordine publică în zona Avrigului, din județul Sibiu. Perioada cea mai dificilă din viața acestuia a fost atunci când în munții din zonă erau ascunși, strategic, soldați germani, și care trăgeau focuri în permanență, creând o stare de teroare.
„Aveau atâta muniție de trăgeau o săptămână întreagă, aproape fără oprire” povestește veteranul, conform aceleiași surse.
Cu ranița în spate și înarmați, jandarmii urcau pe cărări de munte, cu scopul de a identifica aceste ascunzători. „Noi trebuia să îi prindem. Eu cred că am avut zile de la Dumnezeu de nu m-au nimerit atunci”.
Pe durata serviciului său, alături de camarazi, efectua intervenții și în cazul abuzurilor făcute, uneori, de armata rusă. Mai târziu, după ce s-a instalat regimul comunist și nefiind de acord cu abuzurile care se întâmplau la vremea aceea, Cerghedean părăsește Jandarmeria și se angajează ca sudor la Sibiu, la o fabrică în care se realizau locomotive. S-a angajat după o perioadă la CFR, iar la gara din Coșlariu a lucrat, ca și lăcătuș, până la pensionare.
La mulți ani sănătoși și frumoși, domnule colonel (rtg) Ioan Cerghedean!
Foto: Cercul Militar Alba Iulia / Ionuț Văidean
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.