Național Religie Ultima oră Externe
Sute de români din diaspora s-au rugat pentru Eroii care odihnesc în cimitirul românesc de la Soultzmatt
Sute de români din diaspora s-au rugat pentru Eroii care odihnesc în cimitirul românesc de la Soultzmatt
15/06/2022 ⋅ 0 comentarii

Sute de români din diaspora s-au rugat sâmbătăă, 11 iunie, pentru Eroii români care odihnesc în cimitirul militar românesc de la Soultzmatt. 

Celor peste 500 de pelerini s-a alăturat în rugăciune, potrivit Basilica.ro și Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, care împreună cu un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru prizonierii de război români care au murit departe de casă. Liturghia Arhierească a fost oficiată la Capela Schaefferthal, din apropierea cimitirului, iar Parastasul la Cimitirul Soultzmatt.

„Cât de frumos a fost astăzi la comemorarea eroilor români din cimitirul de la Soultzmatt: vremea a fost perfectă, copiii s-au jucat împreună, noi am avut privilegiul de a cunoaște persoane noi din diaspora din Franța, Germania și Elvetia și am luat binecuvântarea Inaltului Iosif. Comunitatea noastră din Belfort a fost reprezentată cu succes, copilașii noștri au fost cei care au depus coroana din partea noastră, a tuturor, părintele Eugen Dedu ne-a reprezentat ca de obicei cu dăruire și a slujit alături de soborul de preoți și Înaltul Iosif.

Este meritul nostru împreună, al tuturor deopotrivă, inclusiv al celor care astăzi fizic au lipsit. Este despre noi toți, despre recunoștința că suntem astăzi aici și că suntem împreună, români și creștini.”, a scris pe pagina de socializare doamna Maria Alexa Popescu.

Cimitirul din Soultzmatt, inaugurat de Regele Ferdinand și de Regina Maria,  în 9 aprilie 1924, este pământ românesc și cel mai important cimitir din regiune în care se odihnesc soldați români. Luați prizonieri de armata germană, duși în Alsacia, câteva mii au murit la începutul lui 1917 din cauza condițiilor foarte dure de transport și de prizonierat.

Foto: Maria Alexa Popescu


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.