Național Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
''Mir şi borangic'' - Expoziţia de pictură a artistei Camelia Ionescu-Popa, vernisată joi la Sala Noua Galerie a MNȚR
''Mir şi borangic'' - Expoziţia de pictură a artistei Camelia Ionescu-Popa, vernisată joi la Sala Noua Galerie a MNȚR
15/06/2022 ⋅ 0 comentarii

Expoziţia de pictură ''Mir şi borangic'' a artistei Camelia Ionescu-Popa va fi vernisată joi la Sala Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

"Proiectul expoziţional al Cameliei Ionescu-Popa, iconară, pictoriţă de biserici, dar şi practicantă de pictură laică, de şevalet, se circumscrie în chip fericit unui format cultural promovat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi al cărui demers îl reprezintă revalorificarea resursei tradiţionale. 'Mir şi borangic' este titlul inspirat ales de artistă pentru expoziţia sa, gândită ca o verigă între icoană, lucrare de artă sacră prin excelenţă şi costumul popular, creaţie laică, accentul căzând îndeosebi asupra iei. (...) Expoziţia Cameliei Popa propune un dialog fertil între arta tradiţională (sacră ori utilitară) şi pictura contemporană. (...) Pe statutul cumva dual al fondatorilor de biserici (căci ei aparţin lumii profane, dar aspiră la veşnicie, asemenea sfinţilor, prin gestul lor ctitoricesc) se creează dialogul propus de Camelia Ionescu-Popa, între costumul tradiţional, reinterpretat plastic în pictura sa de şevalet şi acelaşi costum tradiţional, reprezentat de vechii zugravi de biserici în tablourile votive", a afirmat curatorul Luiza Barcan, potrivit unui comunicat al Muzeului Țăranului Român. 

Proiectul "Mir şi borangic" se încadrează în formatul expoziţiilor MNŢR al căror demers urmăreşte reliefarea puterii de semnificare a resurselor tradiţionale, varietatea de expresie, dar mai cu seamă forma specială de patrimonializare şi în acelaşi timp de revitalizare a acestora prin modalităţi de interpretare artistice. Un obiectiv subsecvent are în vederea explorarea conturului antropologic pe care fenomenul recursului la tradiţie l-a activat în societatea urbană românească în ultimii ani prin punerea în circulaţie a obiectului ţărănesc vechi şi nou, se arată în comunicat.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Noua Galerie, până la 3 iulie, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.