Astăzi, 9 iunie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Beiuș. Un gest mai mult decât firesc, Înaltpreasfinția Sa fiind fiu al Țării Beiușului, născut în lcoalitatea Petrani, județul Bihor.
Festivitatea de decernare a titlului de Cetățean de Onoare a avut loc în Sala Mare a Primăriei Municipiului Beiuș, care s-a dovedit a fi aproape neîncăpătoare pentru cei care au dorit a fi parte a acestei sărbători a cetății.
„Avem privilegiul să fim contemporani cu un Om care pulsează și trăiește în spiritul și sufletul națiunii române”
În discursul de Laudatio, rostit de domnul Vasile Todinca, cercetător științific la Muzeul Țării Crișurilor Oradea, a fost creionată, ca într-o pictură, cu multă emoție „și dificultate” (datorită bibliografiei vaste și complexe, după cum avea să mărturisească autorul), figura Mitropolitului Banatului din care cu ușurință s-a putut vedea „remarcabila personalitate a teologiei și culturii românești, un iubitor de neam şi glie românească, deschis dialogului fertil, un activ promotor al spiritului unității și identității naționale a românilor, într-o lume în care globalizarea este tot mai acaparantă”.
„ÎPS - Sa probează cu forța exempului că activitatea teologico-pastorală și socio-culturală, este barometrul care măsoară amplitudinea şi forţa intelectuală a unei națiuni, că ea este chemată să o susţină pe cea civică și administrativă. Om cu certă vocație pastorală, pătrunsă de exigenţă, rigoare şi profesionalism, ÎPS Sa Ioan Selejan, a contribuit la construirea, restaurarea și pictarea a zeci de biserici și mănăstiri, înființarea a zeci de așezăminte sociale și medicale, însă în același timp este un ambasador de cea mai înaltă ţinută a promovării României în străinătate, dovedind de-a lungul anilor atașamentul față de valorile moral - creștine și cultural - științifice românești.”, s-a mai arătat în Laudatio.
Așadar, în semn de recunoștință „pentru slujirea cu cinste, evlavie și dragoste de oameni, dovadă a atașamentului față de urbea Beiușului și locuitorii ei”, primarul municipiului Beiuș, Gabriel Cătălin Popa, a înmânat Înaltpreasfinției Sale placheta de Cetățean de Onoare.
La rândul său, ÎPS Părinte Ioan a mulțumit pentru frumoasa primire, pentru demersul oficial al acestui eveniment și „a adresat cuvinte alese de pildă, învățătură creștină și umană, din suflet, însoțite de binecuvântarea arhierească pentru auditoriului prezent”, după cum mărturisesc reprezentanții Primăriei Beiuș.
Cum nimic nu știm a fi întâmplător, prin prezența sa astăzi la Beiuș, Mitropolitul Banatului a făcut o adevărată îmbrățișare a timpului în Țara Beiușului de la Centenarul Marii Uniri la Centenarul Încoronării de la Alba Iulia. Pentru că, după cum a fost amintit în Laudatio, Înaltpreasfinția Sa a vizitat Beiușul ultima dată în 19 noiembrie 2018. Și dacă atunci, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, a susținut conferința cu titlul „Lungul drum spre Unire”, astăzi, în anul Centenarului Încoronării de la Alba Iulia, a vorbit, deloc întâmplător în contextul vremurilor, despre Cultură ca adevărată candelă a neamului.
De asemenea, ÎPS Sa a vizitat și Școala Gimnazială Episcop ”Nicolae Popovici”, unde conducerea școlii, cadrele didactice și elevii îmbrăcați în frumoasele costume populare ale Țării Beiușului l-au întâmpinat cu mare bucurie.
Foto: Vasile Todinca / Primăria Beiuș
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.