„După ce am trecut Nistrul, am îngenunchiat, am sărutat pământul românesc, am zis Tatăl nostru şi apoi: Astăzi m-am născut a doua oară!” - Veteranul de război, generalul maior în retragere Năstase Constantin.
Un moment deosebit cu o încărcătură emoțională deosebită a avut loc în această zi în cadrul Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș.
Astăzi, 3 iunie 2022, cel mai longeviv senior al orașului Miovei-Argeș, veteran al celui de-al doilea Război Mondial și Cetățean de Onoare al orașului Mioveni, General de brigadă în retragere Constantin Nastase, a împlinit venerabila vârstă de 107 ani.
La aniversarea celor 107 ani, veteranul de război Constantin I. Năstase, a devenit cel mai vârstnic general al Armatei Române, fiind avansat de la gradul General de Armata (cu o stea) la gradul de General-Maior (cu două stele).
Ceremonia de avansare a fost condusă de dl. Eduard Bachide secretar de stat şi şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, care a transmis și mesajul ministrului apărării, Vasile Dâncu.
În ciuda venerabilei sale vârste, cel mai longeviv senior al județului a ținut celor prezenți o lecție de viață, retrăind cu emoție și acuratețe momente din timpul luptelor purtate în bătălia pentru Odesa și la Cotul Donului. Printre pilde și sfaturi, Gl.mr. Năstase a îndemnat către pace și înțelegere, urând tuturor sănătate și viață lungă!
Născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni, C.I. Năstase este absolvent al Școlii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938 a obținut diploma de învățător în Pitești.
A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, în iunie 1941, și până la întoarcerea în țară, în anul 1944. A luptat, ca ofițer al Armatei Române, în bătălia pentru Odesa și în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viață din cumplita încercuire de la Cotul Donului și a mărșăluit cale de mii de kilometri prin nesfârșita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. După 75 de zile de marș a ajuns în țară. A fost internat de urgență la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă și bolnav.
Ulterior, după absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Școala Racovița, s-a pensionat.
De-a lungul vieții sale, s-a implicat în numeroase activități și proiecte sociale și culturale. A înființat Muzeul Cula Racovița, un loc de care a rămas foarte atașat și care îi poartă numele.
Locul aniversarii generalului Năstase, nu a fost ales întâmplător. Locația găzduiește Muzeul Cula Racovița, care constituie creația generalului Năstase și prezintă o parte din viaţa acestuia.
Alături de edilul orașului au ținut să îl felicite pe sărbătoritul zilei, primarul orașului Mioveni-Argeș, Ion Georgescu, managerul Centrului Cultural Mioveni – Alin Călinescu, președintele Asociației Naționale a Veteranilor Argeș (A.V.N.R.), col. rtr. Alexandru Țânțarcu, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș (A.M.V.V.D.) – Dan Arsenescu și col.rtr.Dumitru Voiculescu. La mulți ani, domnule general !!!
Președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș (A.M.V.V.D.), Dan Arsenescu
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.