Din Arad Religie Ultima oră
Zile de bilanț în Arhiepiscopia Aradului. Activități social-filantropice desfășurate în anul 2019
Zile de bilanț în Arhiepiscopia Aradului. Activități social-filantropice desfășurate în anul 2019
20/01/2020 ⋅ 0 comentarii

Zilele trecute, Arhiepiscopia Aradului a făcut bilanțul activităților desfășurate în anul 2019. Astfel, în zilele de 16, 17 și 18 ianuarie 2020, la reşedinţa arhiepiscopală şi la Centrul Eparhial din Arad s-au desfășurat lucrările Sinaxei Monahale, Consiliului şi Adunării Eparhiale. 

Sinaxa Monahală


În prezenţa Ierarhilor arădeni, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei şi Preasfinţitul Părinte Episcop Emilian Crişanul, joi, 16 ianuarie, a avut loc întrunirea sinaxei monahale, la care au participat atât Părinții Protopopi din eparhie cât și stareții celor nouă așezăminte monahale (Hodoș-Bodrog, Arad-Gai, Feredeu, Bodrogu-Vechi, Tămand, Almaș, Roșia, Moneasa și Metocul Radna) din cuprinsul Arhiepiscopiei. 

Pe lângă prezentarea unei sinteze a activităților liturgice, gospodăreşti, sociale și culturale ale mănăstirilor și schiturilor, particularităţile unor probleme administrative şi pastorale din parohii şi filii, s-a evidențiat și realizarea unui proiect-program pentru sărbătorirea ”Zilelor Sfântului Sava Brancovici”, de la a cărui naştere se împlinesc 400 de ani, dar și o bună organizare a tinerilor arădeni în perspectiva participării la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) de anul acesta, la Timișoara.  

Consiliul Eparhial


Vineri, 17 ianuarie, în prezența Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și a Ierarhilor arădeni, s-au desfășurat lucrările Consiliului eparhial, unde a avut loc prezentarea şi analizarea Rapoartelor asupra activităţii administrativ-bisericeşti, cultural-pastorale, economice, de asistenţă social-filantropică și de patrimoniu și construcții bisericești din eparhie, în anul 2019.

Adunarea Eparhială


Sâmbătă, 18 ianuarie, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale, organul deliberativ suprem pentru problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei, la care au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, precum şi ai unor instituţii de cultură din Arad.

În cadrul acestei Adunări, pe lângă prezentarea celor mai importante realizări administrative, cultural-pastorale, sociale şi economice  ale eparhiei care au marcat anul omagial și comemorativ 2019, s-au creionat câteva dintre coordonatele pe care se vor axa activităţile eparhiale din anul 2020, în  lumina programului-cadru elaborat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru ”Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor” și ”Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români”, dar și Proiectele de Hotărâri care au fost aprobate în unanimitate, devenind astfel acte normative cu aplicabilitate în întreaga eparhie.

Activitățile social-filantropice desfășurate în anul 2019


Prin buna conlucrare dintre fețele bisericești și credincioși, Arhiepiscopia Aradului a întins în anul 2019, o reală mână de ajutor celor aflați în nevoi materiale și spirituale, mulți bolnavi, săraci, tineri și vârstnici găsind alinare prin buna și via lucrare și implicare a Bisericii. 

Astfel, deși departe de a putea fi ”contabilizată” în profunzimea-i o astfel de lucrare, activitățile social-filantropice desfășurate de Arhiepiscopia Aradului s-au concretizat prin:

Activitatea misionară în spitale, unitatea militară, penitenciar, centre pentru vârstnici a fost împlinită prin slujirea a 8 preoți și numeroși voluntari;

Activitatea social-filantropică desfășurată prin Centrul Eparhial și Cantina socială, Cabinetele medicale și Centrul de incluziune socială a însemnat ajutorarea persoanelor și familiilor vulnerabile social cu bani și produse în valoare de 494.031 lei;

Activitatea social-filantropică desfășurată prin parohii și mănăstiri. Au fost sprijinite material prin centre sociale, cantine sociale și colecte aproximativ 14.000 de persoane cu bani și produse în valoare de 630.000 lei;

Activitatea social-filantropică prin Asociații și ONG-uri pertenere cu Arhiepiscopia Aradului – s-au oferit servicii sociale, reparat și dotat unități medicale, sprijinit elevi și persoane cu probleme sociale cu produse, rechizite școale și bani, aproximativ 300.000  lei.

”Dăruind vei dobândi” -  imperativul scripturistic și patristic la adăpostul căruia se desfășoară Lucrarea Bisericii Ortodoxe Române pe tărâm social filantropic și misionar. Iar Biserica dăruiește. Deloc puțin.


Foto: Arhiepiscopia Aradului 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.