Din Arad Cultură Ultima oră
”Moții pentru Ioan Slavici”, exponatul lunii ianuarie la Complexul Muzeal Arad
”Moții pentru Ioan Slavici”, exponatul lunii ianuarie la Complexul Muzeal Arad
18/01/2020 ⋅ 0 comentarii

Cu prilejul aniversării nașterii marelui scriitor român Ioan Slavici (18 ianuarie 1848 – 17 august 1925), Muzeul arădean propune exponatul lunii ianuarie: Albumul ”Moții pentru Ioan Slavici”, expus în Sala Unirii/Muzeul de Istorie din Palatul Cultural, etaj II (intrarea dinspre Parcul Copiilor).

”Ioan Slavici a cunoscut și a fost extrem de apropiat de pământul sacru al Țării Moților și de locuitorii acestuia. Încă din timpul copilăriei sale, autorul aude vorbindu-se despre faptele de eroism săvârșite, unde protagoniștii erau nimeni alții decât Horea, Avram Iancu, etc.

În urma evenimentelor sângeroase de la Scărișoara, acesta scrie un articol care a avut un ecou răsunător în presa vremii, pe care îl publică ulterior în Tribuna, Voința națională și Vatra, prin intermediul căruia condamna cu determinare politica de oprimare a libertăților național-democratice ale românilor din Transilvania, invocand dreptul natural și istoric prin care i-a aparat pe moți, asupra cărora s-a tras cu arme de foc.

În semn de profundă considerație, moții îi adresează lui Slavici, apărătorul lor, cuvinte de mulțumire cuprinse într-un album comandat la Viena. Albumul este decorat cu o plăcuță platinată, pe care sunt înscrise următoarele cuvinte: ”Moții, pentru Slavici”. Anterior, plăcuța fusese din aur, având acelați motto, însă a fost păstrat de fiica scriitorului, Lavinia. Albumul cuprinde peste 500 de iscălituri, laolaltă cu mulțumirile adresate scriitorului, atât din partea oamenilor simpli, precum și din partea unor înalte fețe bisericești, avocați, doctori etc.

Prin urmare, se cuvine să spunem că filele acestui album evocă stransa legătură de prietenie a lui Slavici cu moții, punându-și priceperea și demnitatea sa în slujba apărării acestora, fapt denotat de aceste pagini de istorie atemporale”, a declarat Laura Moț, muzeograf. 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.