Național Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
Uniforma de Consilier regal a lui Gheorghe Tătărescu, expusă în premieră
Uniforma de Consilier regal a lui Gheorghe Tătărescu, expusă în premieră
13/05/2022 ⋅ 0 comentarii

Asociația culturală Tătărescu expune în premieră uniforma de Consilier Regal – Gheorghe Tătărescu la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în cadrul Evenimentului „Noaptea Muzeelor – 2022”.

În perioada 1938-1940, Gheorghe Tătărescu a ocupat această demnitate, fiind Consilierul Regal al Regelui Carol al II-lea. Ilustrul om politic gorjean, cu un doctorat în Drept, la Sorbona, a fost prim-ministru, ministru, senator, deputat, consilier regal, ambasador al României la Paris, membru de onoare al Academiei Române. În ciuda unor controverse și mai ales critici aduse, mai mult sau mai puțin avizate, activității și rolului de om politic și înalt demnitar al statului român – Gheorghe Tătărescu, atât din perioada interbelică, cât și de după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, a face o analiză mai atentă, dar mai cu seamă cât se poate de obiectivă, este absolut necesară. Cu atât mai mult cu cât, dincolo de orice fel de îndoială, ilustrul fiu al Gorjului a fost și rămâne în rândul marilor personalități ale vieții politice românești și ale istoriei naționale.

Gorjul datorează mult familiei Tătărescu și celui care afirma asumat, la începutul anilor ’30, că „țara se găsește azi la o răspântie hotărâtoare, iar județul Gorj se zbate în cele mai grele dificultăți, pe care le-a cunoscut vreodată… De aceea, toată puterea mea de muncă, toată autoritatea mea, toate putințele mele, de realizare politică, socială și economică vor fi închinate Gorjului.”

În colecțiile muzeale din țară nu există în prezent o uniformă de Consilier Regal din timpul Regelui Carol al II-lea, cu atât mai puțin cea purtată de Gheorghe Tătărescu. În urma unui amplu demers de documentare în arhive, cercetare documente, fotografii de epocă și cu sprijinul specialiștilor în uniformologie, Asociația culturală Tătărescu a reușit să identifice elementele regulamentare de alcătuire a uniformei de Consilier Regal, aceasta urmând să fie expusă în premieră sâmbătă, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în cadrul Evenimentului „Noaptea Muzeelor – 2022”.

Asociația culturală Tătărescu


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.