Național Cultură
Cea mai mare orgă din sud-estul Europei, alcătuită din 7.600 de tuburi, răsună la Sala Radio
Cea mai mare orgă din sud-estul Europei, alcătuită din 7.600 de tuburi, răsună la Sala Radio
17/01/2020 ⋅ 0 comentarii

Joi, 23 ianuarie, de la ora 19.00, publicul va avea ocazia să asculte cea mai mare orgă din sud-estul Europei, alcătuită din 7.600 de tuburi: orga Sălii Radio, construită în Cehia, în 1960.  ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO va interpreta Concertul în re minor pentru orgă şi orchestră de HÄNDEL, sub bagheta dirijorului JÓZSEF HORVÁTH și în interpretarea solistică a lui DAN RACOVEANU – orgă, anunță Radio România Cultural. 

Dan Racoveanu a interpretat la Ateneul Român, în aprilie 2000, în primă audiţie în România, coralele din Colecţia ”Neumeister” de J. S. Bach, descoperite în 1984. Tot în Anul Bach, a organizat în premieră în România primul festival de muzică barocă pe instrumente de epocă, la Ateneul Român.

Programul complet, 23 ianuarie: 

Seara de la Sala Radio se va deschide cu Uvertura Rosamunde semnată de compozitorul austriac FRANZSCHUBERT, creată pentru premiera piesei de teatru cu același nume semnate de Helmina von Chézy, scriitoare de origine germană.

A doua parte a concertului propune publicului cunoscuta lucrare a lui FELIX MENDELSSOHN Die erste Walpurgisnacht (Prima noapte a Walpurgiei), bazată pe poemul lui Goethe și descriind un conflict între ritualuri păgâne și forțe creștine. Evenimentul se va derula cu participarea soliștilor vocali SORANA NEGREA (alto), LIVIU INDRICĂU (tenor), DANIEL FILIPESCU (bariton), FILIP PANAIT (bas) și a CORULUI ACADEMIC RADIO (dirijor: CIPRIAN ŢUŢU).

Evenimentul va fi dirijat de JÓZSEF HORVÁTH, a cărui activitate artistică este legată în primul rând de Opera Națională Română Cluj-Napoca și de Opera Maghiară din același oraș. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Brașov, Opera Naţională din Budapesta.

După studii urmate la Universitatea Națională de Muzică București și la Academia Sibelius – Helsinki, DAN RACOVEANU a participat la cursurile unor prestigioase academii precum: Academia de Muzică Veche – Innsbruck (Austria), Academia Bach – Porrentruy (Elveţia), Academia Internaţională Bach – Stuttgart (Germania), atât în calitate de organist cât şi de dirijor.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.