Național Social Cultură Ultima oră Externe
Soldații români morți în timpul Primului Război Mondial în satele alsaciene, comemorați la Soultzmatt
Soldații români morți în timpul Primului Război Mondial în satele alsaciene, comemorați la Soultzmatt
01/05/2022 ⋅ 0 comentarii

Soldații români morți în timpul Primului Război Mondial în satele alsaciene, au fost comemorați la Soultzmatt.

„Intens moment de emoție azi la cimitirul din Soultzmatt, în Alsacia, unde sunt îngropați 678 de soldați români din Primul Război Mondial. Pentru prima dată au fost rostite numele câtorva zeci dintre ei, care erau până acum “soldați necunoscuți”. Grație muncii depuse de ani de zile în arhive de Christophe Woehrle și de membrii asociației pe care o conduce, identitatea lor a fost descoperită”, a scris pe pagina de socializare ambasadorul României la Paris, Excelența Sa Luca Niculescu. 

Senatori și deputați francezi, primari și aleși locali din aproape 40 de comune alsaciene în care au murit soldați români în Primul Război Mondial au fost prezenți sâmbătă, 30 aprilie, la evenimentul comemorativ. Chiar și un primar dintr-un oraș german, în care, se află un cimitir cu 64 de soldați români. A depus și el o coroana de flori în memoria celor care și-au pierdut viața acum peste o suta de ani. 

Cimitirul din Soultzmatt, inaugurat de Regele Ferdinand și de Regina Maria, este pământ romanesc și cel mai important cimitir din regiune în care se odihnesc soldați români. Luați prizonieri de armata germană, duși în Alsacia, câteva mii au murit la începutul lui 1917 din cauza condițiilor foarte dure de transport și de prizonierat.

Memoria lor este ținută vie ca urmare a acțiunii autorităților române, a autorităților locale din Alsacia și, iată, gratie unor voluntari precum Christophe Woehrle, care pune pe plăci nume și prenume acolo unde până de curând scria “soldat român necunoscut”.


Foto: Facebook / Luca Niculescu


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.