Național Social Cultură Ultima oră
Disidenta anticomunistă Doina Cornea, cetățean de onoare post-mortem al municipiului Cluj-Napoca
Disidenta anticomunistă Doina Cornea, cetățean de onoare post-mortem al municipiului Cluj-Napoca
30/04/2022 ⋅ 0 comentarii

Consilierii locali clujeni vor dezbate, în ședința de săptămâna viitoare, un proiect de hotărâre privind conferirea, post-mortem, a titlului de Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Doinei Cornea, disidentă anticomunistă.

 „Este primul proiect depus de mine în Consiliul Local, în noiembrie 2020, dar din nefericire doar acum intră la vot, în plenul Consiliului Local. Motivul a fost situația pandemică, acest proiect necesită un vot secret electronic. Dincolo de această întârziere din cauza birocrației, marea problemă este că într-adevăr am așteptat atâta timp să facem acest gest care mie mi se pare absolut firesc în cinstea activității doamnei Cornea. E un fel de reparație pe care cred că municipiul Cluj-Napoca i-o datorează. Aș vrea să îl amintesc aici pe domnul Cristian Ivaneș, istoric, care a militat foarte mult pentru această inițiativă, care de altfel a și semnat una dintre scrisorile de recomandare necesare depunerii proiectului, și care a fost de fapt motorul acestui proiect. Cum spuneam, conferirea titlului e ceva firesc în Cluj-Napoca, doamna Doina Cornea fiind una dintre figurile cele mai cunoscute ale rezistenței anticomuniste și ale disidenței locale. Cred că toți clujenii se bucură de faptul că, în sfârșit, ne recunoaștem eroii locali”, a declarat Alexandra Oană, inițiatoarea proiectului, conform ziarulfaclia.ro.

De asemenea, municipalitatea argumentează că acest titlu „vine să contribuie la recunoașterea pe care i-o datorăm doamnei Doina Cornea, una dintre puținele figuri ale rezistenței anticomuniste. Într-o epocă în care tăcerea, frica și compromisul erau regula, doamna Cornea ne-a răscumpărat demnitatea în fața Europei, plătind un preț greu pentru curajul de a înfrunta regimul comunist”.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.