Hristos a Înviat! Atât de frumoase și bogate ne sunt aceste zile, încât, chiar și dincolo de norii care au acoperit cerul Aradului, se vede lumina.
Lumină a fost astăzi, în a doua zi de Paști și ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, și în Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” din Cetatea Lipovei, acolo unde Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească.
La Vecernia Învierii de la Catedrala Veche, Preasfinția Sa a transmis tuturor credincioșilor părintescul îndemn de a continua mărturisirea Învierii Domnului în fiecare zi a vieții. Hristos a biruit moartea. Deloc întâmplător, astăzi avem în fața sufletului așezată candela aprinsă a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care prin viața și lucrarea sa ne este exemplu de Purtător de biruință și căruia ne rugăm, zicând: „Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, conducătorilor ajutător, purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre” (Tropar).
Despre evlavia pe care poporul român o are față de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe povestesc de peste veacuri multele biserici parohiale și mănăstiri așezate sub oblăduirea sa, vorbesc steagurile de luptă ale domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, vorbesc Forţele Terestre Române care îl au ca patron spiritual și vorbesc românii, peste un milion la număr, care îi poartă numele.
Și nu credem să fi fost astăzi vreo biserică din țară și strainătate în care să nu fi fost cel puțin un sărbătorit. În biserica istorică din Lipova știm sigur că au fost, tocmai de aceea cântarea de ”La mulți ani!”, care a umplut lăcașul de închinare la finalul Sfintei Liturghii Arhierești, a fost mai mult decât firească.
În CUVÂNTUL DE ÎNVĂȚĂTURĂ rostit, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a așezat la sufletele credincioșilor învățătura despre Veșnicia Fiului lui Dumnezeu, Cel care „S-a născut din Tatăl, din Veșnicie, iar din Fecioara Maria ca Om, născut în istorie”.
„Domnul Hristos L-a făcut cunoscut pe Dumnezeu Tatăl și lucrările Lui în lume, căci «pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată» și «Fiul cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut» (Ioan 1,18).
În Evanghelia de la Ioan 1,18-28 citită astăzi în biserici, Sfântul Ioan Evanghelistul ne clarifică faptul că Sfântul Ioan Botezătorul nu era el Hristorul, ci cel care a pregătit venirea Lui Mesia. El, Hristos Iisus era înainte de Sfântul Ioan, «în mijlocul vostru Se află Acela pe Care voi nu-L știți, Cel care vine după mine, Care înainte de mine a fost», și este Cel care botează cu Duh Sfânt și foc. Suntem îndemnați să-L cunoaștem pe Dumnezeu și lucrările Lui, să-L iubim pe Dumnezeu pentru că a murit și a Înviat pentru noi, oamenii.
Rânduit a fost ca anul acesta să îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a doua zi de Paști, prima zi din Săptămâna Luminată. Iar el, Sf. M. Mc. Gheorghe, a crezut și a mărturisit Evanghelia și credința în Hristos Cel care a Înviat și a biruit păcatul și moartea. Mucenicia lui și a celorlalți Sfinți este o dovadă vie a lucrării lui Dumnezeu prin oameni și prin Biserică, iar noi suntem chemați, ca urmând exemplul lor, să biruim ispitele și să fim demni lucrători în Biserica lui Hristos. La mulți ani tuturor celor care purtați numele Sf. Gheorghe și mult ajutor de la el în toate cele ale vieții!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul la Lipova.
De asemenea, Ierarhul a apreciat lucrarea Părinților slujitori ai bisericii istorice din Lipova, aflată acum în ample lucrări de restaurare, spunând că „acest lăcaș de închinare este într-un frumos proces de reînviere și este o bucurie să observăm deja pictura veche cu icoanele atât de frumoase și istorice. Haina nouă a bisericii din această cetate, împreună cu odoarele din patrimoniu pe care le posedă, ne vorbește despre secole de viață bisericească în vechiul scaun episcopal al Lipovei”.
25 aprilie 2022, Săptămâna Luminată, a doua zi de Paști, Liturghie Arhierească în Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” din Lipova, prilej de bucurie, sărbătoare în sărbătoare, în care credincioșii lipoveni au putut mărturisi împreună cu Ierarhul și soborul slujitor că ”Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte calcând și celor din morminte, viață dăruindu-le”.
HRISTOS A ÎNVIAT!
LA MULȚI ANI!
***
Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Lipova
Reprezentativă pentru comunitatea locală, Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” se remarcă în ansamblul acestui orăşel ca o veritabilă capodoperă a artei feudale româneşti. Construită în trei etape, s-a extins în jurul anului 1338 cu pronaosul şi aproximativ jumătate din actuala navă, realizate în stilul bizantin. Construcţia acestui lăcaş de cult s-a realizat pe cheltuiala cnejilor români din valea Mureşului şi foarte posibil chiar a lui Basarab I, domnul Ţării Româneşti.
Pe lângă această clădire ridicată la jumătatea secolului al XIV-lea și care a suferit o reparație capitală în 1996, există și o colecție parohială înființată în 1960 alcătuită din cea mai veche carte care datează din anul 1645. În cadrul colecţiei se mai găsesc veșminte și orare diaconești datând din 1606, icoane, obiecte de cult cuprinzând candele, cădelnițe, cruci, potire, engolpioane - majoritatea din argint, argint aurit, unele încrustate cu pietre prețioase, majoritatea datând din secolele XVII-XVIII.
În prezent, biserica se află în proces de restaurare.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.