Ziua Forţelor Terestre este sărbătorită la 23 aprilie, zi în care creştinii Îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, patronul spiritual şi ocrotitorul acestei categorii de forţe ale armatei.
Reprezentat în iconografie călare pe un cal şi străpungând cu suliţa un balaur, Sfântul Gheorghe a rămas peste veacuri ca model de curaj în lupta cu diavolul. Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă care se lupta cu balaurii, era pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale lui Ştefan cel Mare, Sfântul Gheorghe fiind ocrotitorul armatei domnului moldovean. Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice şi liturgice păstrate până în zilele noastre. Acesta îl înfăţişează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaţilor şi al armatei, şezând pe un tron domnesc şi având la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra, se află doi îngeri ai Domnului, care ţin în mâini o sabie şi o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veşnică.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a rămas astfel patronul spiritual şi ocrotitorul Forţelor Terestre. Armata de uscat reuneşte armele şi specialităţile care au compus-o şi care o compun dintotdeauna: infanteria, vânătorii de munte, tancurile, artileria, geniul, apărarea NBC etc, potrivit "Calendarului Tradiţiilor Militare" (2010). Bazele moderne ale Forţelor Terestre datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca urmare a Revoluţiei de la 1848, a întemeierii statului român modern prin Unirea de la 1859 şi a înfăptuirii politicii militare a lui Alexandru Ioan Cuza, principalele arme şi specialităţi componente existând încă din anii 1859-1860. În prezent, Forţele Terestre reprezintă o componentă importantă a securităţii României, având capacitatea de a acţiona în toată gama operaţiunilor militare.
Potrivit www.forter.ro, cu prilejul Zilei Forţelor Terestre, se organizează manifestări în toate garnizoanele din ţară, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, prezentări de tehnică militară, armament şi echipamente, concerte ale muzicilor militare şi spectacole artistice susţinute de formaţiile cercurilor militare,
La mulți ani!
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.