Din Arad Ultima oră
Incendiile de vegetaţie din Arad au afectat în luna martie suprafeţe mai mari decât în tot anul 2021
Incendiile de vegetaţie din Arad au afectat în luna martie suprafeţe mai mari decât în tot anul 2021
28/03/2022 ⋅ 0 comentarii

Incendiile de vegetaţie scăpate de sub control la care au intervenit pompierii arădeni de la începutul lunii martie au afectat suprafeţe agricole mai mari decât în tot anul 2021, una dintre cauze fiind seceta din această perioadă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, Ruxandra Klein, a declarat luni, pentru Agepres, că în perioada 1 - 27 martie 2022 au fost înregistrate 80 de intervenţii ale pompierilor la arderi necontrolate, care au afectat 300 de hectare de terenuri agricole şi păşuni. În tot anul 2021, a fost afectată o suprafaţă mai mică, respectiv 226 de hectare, însă au fost mai multe intervenţii la incendii de vegetaţie - 226.

"Explicaţia are legătură în primul rând cu condiţiile climatice, în această perioadă fiind înregistrată secetă în vestul ţării, ceea ce a favorizat extinderea incendiilor de vegetaţie", a declarat Ruxandra Klein.

Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Arad, Stelian Alin Triponescu, a precizat că de la începutul lunii martie ISU a raportat arderi ilegale pe terenuri ale mai multor fermieri care riscă să îşi piardă subvenţiile. El a spus că zece fermieri, în special din zona de deal, vor fi verificaţi în următoarele zile, iar dacă nu pot dovedi că incendierile nu au fost provocate de ei, nu vor mai primi subvenţia pe suprafaţa lucrată în acest an, bani oferiţi de Uniunea Europeană.

Şeful APIA Arad a amintit că acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale este condiţionată de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor sau bunăstarea animalelor.

"Fermierii care constată că au fost arse suprafeţe de teren pe care le deţin trebuie să anunţe Poliţia, pentru a nu fi sancţionaţi, iar ulterior vor prezenta la APIA o copie a sesizării depuse", a spus Triponescu.

APIA a încheiat un protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind monitorizarea arderilor de mirişti şi de resturi vegetale.

Ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, a declarat, vineri, că proprietarii de suprafeţe agricole care apelează la metoda incendierii pentru a-şi curăţa terenurile vor pierde subvenţiile agricole, iar sancţiunile acordate vor fi înăsprite. El a precizat că a avut ocazia să observe din avion fenomenul incendierii terenurilor agricole, ceea ce l-a determinat să discute cu ministrul Mediului despre un plan de acţiune pentru combaterea acestui fenomen.

Ministrul Chesnoiu i-a avertizat pe agricultorii care îşi incendiază terenurile că distrug elementele nutritive din sol şi pun în pericol viitoarele culturi.


Foto: ISU Arad


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.